Tordai Bence, a párt frakcióvezető-helyettese csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a platform olyan digitális közszolgáltatás, amely közösségi szabályozás után kiált.

Hirdetés

Biztosítani kell a véleményszabadságot, de ugyanakkor a tájékozódáshoz, a hiteles információkhoz való jogot is – tette hozzá.

Közölte: határozati javaslatukban köteleznék a kormányt, hogy hagyjon fel a közösségi oldal szabályozására irányuló próbálkozásaival, mert annak semmi értelme, hiszen a magyar államnak nincsenek hozzá eszközei. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: egy „antidemokrata hatalom” nem is tudja biztosítani a közösségi platform demokratikus működését.

A frakcióvezető-helyettes kijelentette: a Fidesz korábban „közpénzből fizetett álhírek tömegeivel” és kamuprofilokkal próbálta befolyásolni a magyar emberek gondolkodását, most pedig attól fél, hogy elveszíti ezt az eszközt.

Korábban írtuk

Tordai Bence végül arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy kezdjenek egyeztetést arról, miként lehet összehangoltan és hatékonyan fellépni a Fidesz „Facebook-cenzúrázó törekvései ellen”.

A Magyar Nemzet korábban azt írta, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint sérti a szólásszabadságot és az információáramlást a Facebook hullámszerű, indokolatlan személyesprofil-felfüggesztési gyakorlata.

Péterfalvi Attila ezért javaslatot tett arra, hogy a kormány alkosson a közösségi médiáról olyan jogszabályt, amely szerint csak alapos indokkal lehet felfüggeszteni közösségi profilokat, és a magyar hatóság felülbírálhatják a felfüggesztések jogosságát.