Bármilyen botrányosnak, negatívnak beállított hír van a cigánysággal kapcsolatban az ellenzéki sajtóban, ahhoz igyekeznek hozzákötni a nevemet. Olyan időszakok vizsgálataihoz is, amikhez már rég semmi közöm – mondta a Demokratának Farkas Flórián országgyűlési képviselő. A Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség elnökével az őt ért vádakról és felzárkóztatáspolitika eddigi eredményeiről is beszélgettünk.

– Az ellenzék részéről nemegyszer felmerült a vád, legutóbb például egy jobbikos képviselő kérdezte erről a miniszterelnököt, hogy több büntetőeljárás is folyik ön ellen. Ez igaz?

– Semmilyen büntetőeljárás nincs ellenem. Aki mást állít, az hazudik. Ez az ellenzék szánalmas vesszőparipája, csakhogy egyetlen hivatalos szerv sem támasztotta alá. Több meghatározó kormányzati vezető is világosan nyilatkozta e hamis vádakra, hogy nincs személyem ellen semmilyen eljárás, nyomozás. Büntetőügy pedig végképp nincs.


– De akkor mire alapozzák a vádjaikat?

– Megfigyelhető, hogy bármilyen botrányosnak, negatívnak beállított hír van a cigánysággal kapcsolatban az ellenzéki sajtóban, ahhoz igyekeznek hozzákötni a nevemet. Olyan időszakok vizsgálataihoz is, amikhez már rég semmi közöm. De úgy látom, hogy már a magukat komolyan vevő ellenzéki politikusok és médiumok is egyre kisebb teret adnak ezeknek a vádaskodásoknak. A személyemet érő támadásokról egyébként korábbi interjúim alkalmával már részletekbe menően beszéltem. Véleményem szerint a cél az, hogy botrányt keltsenek, lejárassák a felzárkózás ügyét, azt az európai szinten is figyelemre méltó eredményt, amit az elmúlt években a magyar kormány a cigánysággal, velünk közösen elért ezen a területen. Bízom benne, lassan lejár ez a lemez. Szerintem sikeres a felzárkózáspolitika, az Országos Roma Önkormányzat legeredményesebb időszaka az a négy év volt, amikor 2011-től jómagam vezethettem az ORÖ-t. Ezek a sikerek fájnak az ellenzéknek, hiszen a 2010 előtti ciklusokban nem tudtak hasonlót felmutatni. Sokatmondó, hogy már 2011 első felében, az európai uniós soros elnökségünk idején le tudtuk tenni az asztalra a roma stratégiát, és ennek a témának a mai napig hazánk a zászlóvivője az EU-ban. Mivel az ellenzék nem tud szakmai programot összeállítani, nem tud mit kezdeni a cigányüggyel, de egyébként mással sem, nem marad más számukra, mint a botránypolitizálás. Reménytelen helyzetükben akár egymást túllicitálva is támadnak bennünket. 2014 októberétől viszont nem én vagyok az ORÖ elnöke. Az ellenzék tisztában van ezzel, de azzal is, hogy a cigányság a választások során csak a Fideszre hajlandó szavazni, hiszen a Fidesz az a párt, amelyik vállalta a cigányság ügyét. Ezért az ellenzék távol akarja tartani a cigányságot az urnáktól. Emiatt támadnak mint vezetőt, hogy bomlasszák a Lungo Drom, szövetségeseink és a nemzetiségi önkormányzati rendszer által összefogott egységes cigányságot. Másfelől nem érdekük a tanult, dolgozó, magáért és másokért is felelősséget vállaló, öntudatos cigányság, mint ahogy az sem, hogy az szervezett és egységes legyen.

Fotó: Somfai Sándor/Demokrata


– Balog Zoltán arra utalt kongresszusi beszédében, hogy az a 2010 utáni négy év volt csak botránymentes a roma önkormányzat történetében, amikor ön volt az elnök. Mi lehet az oka annak, hogy a rendszerváltozás óta a cigányügy körül szinte folyamatosak voltak a feszültségek, indulatok?

– A balliberális kormányzás idején más cigánypolitika volt. Ez a terület a politika cigánysorának számított. Az úgynevezett jogvédők és a baloldalinak mondott megélhetési cigány vezetők, aktivisták, amíg felszínen voltak, rendre botrányokat, feszültségeket generáltak. Összességében politikailag azonban mégsem lehettek tartósan sikeresek, nem voltak képesek a cigányságot a baloldalhoz láncolni, mert nem ismerték a cigányság valódi lelkületét. E cigány vezetők a belvárosi liberális mantrát fújták, miközben ha ideológiailag kellene besorolni a cigányságot, akkor bizony a cigány társadalom jelentős része istenhívő, egyháztisztelő, és legfőbb értéke a család. Mi ez, ha nem konzervativizmus? Amikor tizenhat évvel ezelőtt a Lungo Drom megkötötte a Fidesszel az együttműködési megállapodást, azt kell mondanom, hogy politikailag hazatalált. A cigányságot pedig a mesterséges botránykeltéssel sem sikerült a Fidesztől eltávolítani, ezt az országjárásom során is megtapasztalhattam.


– Az elmúlt hónapokban keveset szerepelt a sajtóban, a nyilvánosság előtt. Megviselték a támadások?

– Amikor az ORÖ Dohány utcai épületét átvettem, egy romhalmaz volt. Ma régi fényében pompázik a palota. Ugyanígy azok az iskolák is, amelyekért feleltünk. Szolnokra magam mentem el dolgozni a felújításkor. 2011 és 2014 között több mint száz pozitív hírről, programról, felújításról, tehetségpályázatról vagy például roma karácsonyról adtunk hírt. Ezekről tudósított a magyar sajtó? Maximum egy-két médium. A többi lesajnálta minden közleményünket. Aztán egyetlen program elszámolása miatt mindennek elmondtak. Hiába adtam interjút a legelején, az ORÖ-be elhívtuk a magyar sajtó egészét, hogy tisztán lássanak. Másnap talán egy orgánum javította ki cikkét a tények szerint. A többi fújta a hazugságot. Ettől kezdve nem voltam és nem vagyok hajlandó részt venni a cigányságot lejárató és eddig elért eredményeinket leromboló ellenzéki médiahadjáratban. Majd mindegyik ponton tételesen cáfoltam a vádakat, tisztáztam a felelősségi köröket. Ahogy a pozitív híreinkről, úgy ezekről sem hajlandó tudósítani az ellenzéki média. A párbeszédnek van értelme, az egyoldalú vádaskodásnak nincs.


– Azt mondta, sikeres volt az elmúlt évek felzárkózáspolitikája. Milyen eredményeket értek el?

– 2016-ra 185 ezerre csökkent a mélyszegénységben élők száma, a közfoglalkoztatási programunkon keresztül több százezer cigány ember tudott bekapcsolódni a munka világába. Az, hogy ők segély helyett munkát kaptak, azért óriási dolog, mert ez szemléletváltozást is eredményez. Minden cigány büszke arra, ha nem segélyből kell tengődnie, hanem a munkájáért kapott bérből tudja eltartani a családját. Ahogy a balliberális kormányok próbálták, segéllyel, nem lehet felzárkóztatni a cigányságot, a leszakadt társadalmi rétegeket. Fontos az is, hogy minden rászoruló gyermek meleg ételt kap, és arra is büszkék lehetünk, hogy jelentősen csökkent a korai iskolaelhagyók száma. Ebben szerepe van annak, hogy a korábbi ciklusokkal ellentétben, amikor kisiskolákat zártak be, a mostani kormányzat bővíti a férőhelyeket, és biztosítja az oktatási intézmények működését. A teljesség igénye nélkül szeretném kiemelni a megvalósult és a folyamatban lévő programjaink közül azt is, hogy az országban immáron száztizenhárom Biztos Kezdet Gyerekház működik, a Gyerekesély program nagyszerű és eredményes kezdeményezés, ahogyan az Útravaló ösztöndíjprogram is, a roma szakkollégiumokról nem is beszélve. A „Nő az esély – képzés és foglalkoztatás” szintén sikertörténet, ennek folyományaként korábban már ezer roma nő elhelyezkedett. A Tanoda program már kétszázhetven tanodában zajlik, mintegy hétezer tanuló fejlesztésével. Vannak „második esély programok” is, a szociális földprogramba hétezer-nyolcszáz család kapcsolódott be, míg ötvenöt komplex telepprogram valósult meg szintén sikeresen. Ezek ne volnának eredmények?


– Májusban a Fidesz és a Lungo Drom újabb stratégiai megállapodást kötött egymással. Miről szól az együttmű­ködés?

– Ez annak a tizenhat évnek a folytatása, amit mindannyian értékesnek tartunk. A Lungo Drom és szövetségesei, ahogyan az előző, úgy az előttünk álló ország­gyűlési és önkormányzati választásokon is együttműködnek a kormánypártokkal. Ahol magas a cigányság aránya, ott az önkormányzati választáson jelölteket is állítunk. Ennek köszönhetően a helyi szinttől az országos szintig biztosítva lesz a cigányság érdekképviselete, ami egyedülálló Európában. A Lungo Drom erejét nem lehet lebecsülni. Szervezetünknek országszerte majd kétszer annyi a mandátumszáma, mint a teljes ellenzéknek önkormányzati szinten. A Lungo Drom tehát egységes és nagy szervezet, a kormányzat pedig biztosan számíthat ránk.


– Másfél héttel ezelőtt, a Lungo Drom kongresszusán Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével is együttműködési megállapodást írtak alá. Ez mit tartalmaz?

– Lényegében a már többször említett felzárkózáspolitika megtartásáról szól, érinti az oktatás, a szakképzés és a szervezett foglalkoztatás, sőt a sport területét is. Az október végi kongresszuson közel kétezer küldött vett részt, ők mindannyian hazavitték és továbbadták a hírt, hogy ez a kormány, ahogy eddig, úgy ezután is elkötelezett a cigányság élethelyzetének javítása mellett.


– A közélet középponti témája a migráció ügye. Ehhez hogyan viszo­nyulnak?

– A cigányság teljes mértékben egyetért azzal, hogy a modern kori népvándorlás számára is veszélyeket hordoz, és bizony meg kell akadályozni a kötelező betelepítés lehetőségét. Mint mondtam, a cigányság szinte egésze keresztény és mélyen vallásos. Vezetőink közül sokan prédikátorok, presbiterek. Igenis civilizációs kérdés, hogy akarunk-e muszlim migránsokkal együtt élni. A cigány társadalom nagy része erre ugyanazt válaszolja, mint a többségi társadalom: nem akarunk.


– A következő évekre vonatkozóan mik a kitűzött célok?

– A Lungo Drom-kongresszuson aláírt együttműködésünket meg kell valósítani, folytatnunk kell a megkezdett felzárkózáspolitikai intézkedéseket. Rendkívül fontosnak tartom, hogy további száz-százötvenezer munkanélküli cigányt vezessünk vissza a munka világába, nagyon szeretném, ha hosszú távon megháromszorozódna a cigány származású egyetemi-főiskolai hallgatók száma, illetve legalább húsz-harminc ezer szakképzett cigány fiatal kerülne ki a munkaerőpiacra. Folytatni kívánjuk az egészségügyi szűrőprogramot is, szeretném, ha legalább további százezren részt vennének ilyen vizsgálatokon. Fontos a lakhatási feltételeket javító telepprogram továbbvitele is. Összességében véve, tehát annak a felzárkózáspolitikának a folytatását ígérhetem, amelyet az elmúlt években megkezdtünk. Ma a Lungo Drom több tízezres tagságával több mint ezerháromszáz településen van jelen, kétezer-ötszáz megválasztott helyi nemzetiségi önkormányzati képviselőjével. Készen állunk arra, hogy a következő években is minden szinten hatékonyan képviseljük a cigányság érdekeit, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a jelenlegi polgári kormány folytassa a kormányzást, hiszen ez a garancia a felzárkózáspolitika folytatására. 2018-ban végre igazi választ adhatunk az ellenzéknek a sorozatos, méltatlan és alaptalan támadásokra is. A Lungo Drom jövőjét tekintve pedig talán nem tűnik önző szempontnak, és megalapozottan bizakodhatom, hogy a felsorolt oktatási programoknak is köszönhetően az idő előrehaladtával lesznek olyan jól képzett cigány fiatalok, akik tovább építik tehetségükkel és szorgalmukkal a közösségünket. Ebből kiindulva pedig nem lehet más a célunk, mint hogy a Lungo Drom még erősebb és még nagyobb szervezet legyen.

Bándy Péter

Fotók: Somfai Sándor/Demokrata