Fotó: shutterstock.com (illusztráció)
Hirdetés

Az első hazai gendertankönyvet a Gyurcsány-kormány támogatásával adták ki, Dobrev Klárát pedig az ügy élharcosának nevezhetjük, hiszen ő vezette az óvodai és iskolai LMBTQ-szemléletformáláson dolgozó ENSZ-szervezet magyar bizottságát. Gyurcsányné azóta is lelkes szivárványoszászló-vivő, EP-képviselőként és itthon is szoros kapcsolatokat ápol a „gender mainstreaming” NGO-hálózattal.

Ezen szervezetek jeles képviselője a 2003-ban alakult Női Érdek (hosszabb nevén Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség), amelynek jelenlegi elnöke Sáfrány Réka „genderszakértő”, aki a Közép-európai Egyetem (CEU) társadalmi nemek tudománya szakán végezte tanulmányait, 2003 és 2005 között a CEU Közpolitikai Tudományok Központjának kutatásaiban vett részt, 2004-től 2012-ig a Magyarországi Női Alapítványnál (MONA) dolgozott.

A Női Érdek legfrissebb, a 2020-as évről szóló beszámolója alapján elsősorban uniós forrásokból működik, vezetőjét tekintve nem meglepő, hogy támogatja az Európai Női Lobbi, az Európa Tanács, az Unió Erasmus programja és a Soros Alapítvány is. A legnagyobb összeget, mintegy kilenc és fél millió forintot egy „képzői kézikönyv megírására, a magyar helyzethez való aktualizálására” kapták.

A kiadvány címe A nemek közti egyenlőség pedagógiája a gyakorlatban. Bevezetője szerint azoknak szolgál „eszköztárként, akik szeretnének tanárokat és a tanári pályára készülő hallgatókat érzékenyíteni a társadalmi nemek szempontjai iránt„.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Magyar Hírlap honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk