Nicolae Ciuca közölte: a PNL végrehajtó bizottsága hétfőn ellenszavazat nélkül, egyetlen tartózkodás mellett úgy döntött, hogy a párt elutasítja a parlamenti küszöb 5-ről 7 százalékra emelését, és a törvényjavaslat visszavonását javasolja.

Hirdetés

A volt miniszterelnök hozzátette: a pártvezetés megvitatta a kezdeményezést, és egyértelműen arra a következtetésre jutott, hogy a PNL továbbra is a demokrácia megerősítésének folyamatát támogatja a parlament reprezentativitásának növelése által.

Bár a 15 liberális és egy szociáldemokrata törvényhozó által szerdán beterjesztett törvényjavaslat nem hivatkozik az RMDSZ-re, elfogadása a bukaresti média szerint ellehetetlenítené a magyar szövetség parlamentbe jutását. Az indoklás szerint azért van szükség a parlamenti küszöb emelésére, mert az utóbbi két évtizedben a parlament „politikai töredezettsége” megnehezítette a stabil kormánytöbbség kialakítását, emiatt pedig az utóbbi hét évben hét kormányt iktatott be a parlament.

A kormánypárti képviselők tervezete a regionális pártok képviselethez jutását segítő alternatív parlamenti küszöböt is eltörölné, amely „védőhálót” jelentene az RMDSZ-nek arra az esetre, ha a lakosság 6 százalékát kitevő magyarság parlamenti képviseletét több mint harminc éve ellátó szövetség nem lépné át az országos küszöböt.

A romániai megyei pártlistás arányos választási rendszerben elvileg azok a pártok vesznek részt a megyei mandátumelosztásban, amelyek országos szinten megszerzik a voksok legalább öt százalékát, illetve azok a regionális pártok, amelyek – ha nem is lépik át az ötszázalékos küszöböt – négy megyében megszerzik a voksok legalább 20-20 százalékát.

Azoknak a hivatalosan bejegyzett nemzeti kisebbségi szervezeteknek, amelyek nem gyűjtenek elegendő szavazatot a parlamenti küszöb átlépéséhez, a választási törvény lehetővé teszi, hogy egy-egy képviselőt küldjenek a kétkamarás román parlament alsóházába.

A PNL és a Szociáldemokrata Párt (PSD) másfél évig az RDMSZ-szel együtt alkotott több mint kétharmados nagykoalíciót, de a két román párt között korábban eltervezett, június elején lebonyolított kormányfőcsere alkalmával a PNL és PSD kiszorította az RMDSZ-t a kormányból. A pártvezetés jóváhagyása nélkül beterjesztett képviselői kezdeményezés megszavazása azt eredményezné, hogy a több mint egymilliós romániai magyarságnak is egyetlen képviselője maradna a bukaresti parlamentben, csakúgy, mint a néhány ezres török vagy szlovák nemzeti közösségnek.

Korábban írtuk