A találkozó nemcsak azt fogja üzenni a világnak, hogy a közép-európai vezetők igyekeznek legalább részben saját kezükbe venni a sorsukat, Európának is példát ad – fogalmazott Rosonczy-Kovács Mihály a visegrádi országok miniszterelnökeinek csütörtöki csúcstalálkozójával kapcsolatban. A szakértő szerint a V4-es tárgyalásoknak az is kell hogy a célja legyen, hogy a világpolitikában hallhatóvá váljon Európa hangja, megjelenjen az európai érdekképviselet.

Hirdetés

Rosonczy-Kovács Mihály elmondta, a kassai csúcstalálkozó legfontosabb témája a biztonságpolitika, hiszen négy olyan NATO-tagország vezetője találkozik, amelyből három is határos a megtámadott Ukrajnával, így a többi tagállamnál jobban fenyegeti őket a háborúba sodródás veszélye. Véleménye szerint a múlt hét keddi, lengyelországi rakétabaleset után mindenkiben tudatosulhatott, hogy jóval nagyobb ez a veszély, mint azt addig hitték.

A lengyelek a múlt héten meggyőződhettek róla, hogy minden szövetségesükre számíthatnak. Magyarországra a történelem során mindig számíthattak – tette hozzá a szakértő.

Az álláspontok jelenleg különböznek a háború lezárására vonatkozóan, de talán lehet őket valamelyest közelíteni. Arra számíthatunk, hogy Orbán Viktor kormányfő mindent el fog követni az eszkaláció megakadályozásáért, a vérontás lezárásához való közeledésért

– hangsúlyozta. A külügyi igazgató hozzáfűzte: a háború vége Európa gazdaságának is az érdeke, ezért a találkozó témái között várhatóan kiemelt helyen szerepel majd az energetikai kihívás és infláció kérdése is. A szakértő szerint feltehetően ütköznek majd a szankciókra vonatkozó nézetek.

Arra a kérdésre, miszerint valóban okozott-e törést az ukrajnai háború a négy ország egységében, Rosonczy-Kovács Mihály elmondta: a háború végére vonatkozó eszközvita van Budapest és Varsó között, a két másik, koalíciós feszültségekkel is terhelt kormány igazodik a fősodorhoz. Ugyanakkor fontos látni, hogy a V4-ek kovászát adó magyar–lengyel együttműködést illetően sokszor a globalista orgánumok közvetítették egymás álláspontját.

Kitért rá: ezek az orgánumok korábban is a közép-európai szövetség szétveréséért tevékenykedtek, a háború kirobbanása utáni dezinformációs aktivitásuk is ezt a célt szolgálta. Várhatóan nem fog szűnni a dezinformációs nyomás a V4-eken, amely mérgezni igyekszik a kölcsönös bizalmat. Ez ellen a legjobb védekezés, ha minden szinten közvetlenül folyik a párbeszéd – hangsúlyozta Rosonczy-Kovács Mihály.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Korábban írtuk