A szocialista frakció előtt jobboldalinak igyekezett beállítani Baka András főbírójelöltet Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság (LB) volt elnöke. A fideszeseket pedig arról próbálta meggyőzni, hogy az államfő és jelöltje paktumot kötött az MSZP-vel, amely szerint a megválasztása esetén a baloldalnak tetsző elnökhelyettest neveznek ki az LB-n. Ezt parlamenti képviselőkre hivatkozva állítja az Index.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága előtt pedig a múlt héten arról beszélt, hogy egy legfelsőbb bírósági bíró valóban több képviselőt megkeresett, és befolyásolni igyekezett. Répássy nevet lapunk kérdésére sem mondott.

Lomnici vélelmezett próbálkozásairól egyébként parlamenti körökben mások is beszélnek, bár a neki tulajdonított szerepről névvel eddig senki nem akart nyilatkozni. (Igaz ugyanakkor, hogy egyes források lobbistaként egy aktív legfelsőbb bírósági vezetőt emlegetnek.) Mindazonáltal a szóbeszéd a köztársasági elnök környezetéhez is eljuthatott. Sólyom László egyébként Baka hétfői megválasztása után kijelentette: pozitívum az is, hogy „ma végérvényesen véget ért a Lomnici-korszak„.

Az Ideális Bírósági Igazgatásért Közhasznú Egyesület „megfontolásra javasolja Lomnici Zoltán legfelsőbb bírósági bírónak (…), hogy a sajtóban a személyével és a főbíróválasztással összefüggésben az utóbbi időben napvilágot látott, neki felrótt tevékenységről a nyilvánosság előtt adjon számot”. Az egyesület álláspontja szerint amennyiben az állítások igaznak bizonyulnak, az „az egész magyar igazságszolgáltatás számára olyan súlyos következményekkel bír, hogy személye a bírói kar számára tehertételt jelent„.

A felkérést elsősorban az Index által írottakra alapozzák – az internetes lap szerint Lomnici telefonon győzködött politikusokat, hogy ne szavazzanak Bakára -, de magánbeszélgetések során is elhangzottak hasonló utalások – jelentette ki kérdésünkre Cserni János, az egyesület elnöke. Amennyiben ezek az információk igaznak bizonyulnak, abból szerinte két következtetés adódhat: a volt főbíró etikátlanul járt el, vagy mentális problémái vannak. Ugyanakkor a politikusok körében folytatott állítólagos lobbitevékenység a fegyelmi felelősség kérdését is felveti – állítja Cserni.

A bírák reprezentatív szervezete, a Magyar Bírói Egyesület nem foglalkozik az üggyel, de információnk szerint nem zárható ki, hogy amennyiben bebizonyosodna, hogy a volt főbíró képviselőket igyekezett befolyásolni, a jelenséget – és nem a személyt – etikai vizsgálat tárgyává teszik.

Az államfő nyilatkozatára nem kívánt reagálni Lomnici Zoltán, miként az általa súlytalannak tartott bírói egyesület közleményére sem. Az Index írása kapcsán viszont lapunknak leszögezte: több alkalommal nyilvánvalóvá tette, hogy nem aspirál az elnöki posztra, és akkor sem vállalná, ha felkérést kapna rá. Így nem fűződött érdeke sem ahhoz – hangoztatta -, hogy az utódja megválasztását befolyásolja.

Lomnici úgy véli, már a felvetés is komolytalan, hiszen egyetlen ember képtelen lenne a 386 parlamenti képviselőt bármiről meggyőzni. De erre nem is tett kísérletet, aminek szerinte értelme sem lett volna, hiszen mindkét oldalon már jó előre azt nyilatkozták, hogy támogatják Bakát. A volt főbíró azt is cáfolta, hogy a vélelmezett paktumról szóló hírek tőle származnának; arról elsőként a Blikk számolt be, majd hasonló tartalmú írás több más lapban is megjelent.

(Népszabadság)