A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján közétett levél Márai Sándor idézetével kezdődik: „Az élethez türelem kell. De a csodához bátorság kell. Az egyszerű, a csendes csoda, mikor valaki elég bátor ahhoz, hogy az életben türelmes legyen.”

Hirdetés

Áder János és felesége úgy fogalmazott: Mádl Dalma élete csendes csoda volt mindazoknak, akik ismerhették. „Egy fájdalmasan türelmetlen korban az ő szeretetteljes türelméből jutott mindenkinek, akikkel szót váltott, akiknek őszinte érdeklődését ajándékozta.”

Azt írták, Mádl Dalma méltósággal viselte az élet terheit és azt a kiemelt figyelmet, amely hűséges társként a férje oldalán jutott neki. Szolgálatnak tekintette, hogy gesztusaival e figyelmet átirányítsa: értékekre, amelyeket menteni, jó ügyekre, melyeket falkarolni, és emberekre, akiket segíteni kellett.

„A tőle tanult türelmet kívánjuk most a családnak, akik Dalma asszony halálával nem a sokak által tisztelt közösségi embert, hanem az édesanyát, a nagymamát, a rokont gyászolják” – zárta levelét Áder János és Herczegh Anita.

Korábban írtuk

Mádl Dalma, Mádl Ferenc köztársasági elnök özvegye péntek hajnalban, életének 89. évében hunyt el Budapesten.