A Magyar Vöröskereszt – tudatták – a Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörösfélhold Mozgalom tagjaként nyújt segítséget a török-szír határtérséget sújtó földrengések károsultjainak. „Humanitárius szervezetként kötelességünk katasztrófahelyzetekben helyt állni és segíteni minden rendelkezésünkre álló eszközzel” – hangsúlyozta a közlemény szerint Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

Hirdetés

Közölték, hogy kapcsolatban állnak a Török Vörösfélhold és a Szíriai Arab Vörösfélhold szervezetekkel, és az általuk megfogalmazott igényekre vonatkozóan indítják a gyűjtést. Amíg nem kapnak konkrét jelzést, addig pénzadományok fogadásával segítik a mentést és a későbbi helyreállítást – tették hozzá.

A szervezet honlapján arról is tájékoztatnak, hogy az adománygyűjtés mellett a Magyar Vöröskereszt önkénteseiből álló H-HERO egészségügyi alakulat készenlétben várja, hogy szükség esetén csatlakozzon a mentést követő egészségügyi feladatok ellátására. Az orvosokból, ápolókból, továbbá más egészségügyi és logisztikai szakemberekből álló egység önkéntes tagjai legutóbb a magyar-ukrán határon teljesítettek szolgálatot, ahol a háború elől menekülő beteg, sérült emberek ellátása volt a feladatuk – emlékeztettek.

Korábban írtuk