A Sargentini-jelentés egy alacsony színvonalú nyomásgyakorlási eszköz – jelentette ki Orbán Balázs az Echo TV Napi aktuális című műsorában. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára beszélt arról is, hogy az Európai Bizottság kifizeti a magyar határvédelem költségeinek egyharmadát. Elmondta, szerinte Európát csak úgy lehet megvédeni, ha minden ország hasonló kiadásait támogatják.

Fotó: demokrata.hu

Fotó: demokrata.hu

Orbán Viktor személyesen vesz részt az EP plenáris ülésén október 11-én, amelyen a Sargetini–jelentés kerül napirendre és másnap szavaznak is róla. Ezzel kapcsolatban Orbán Balázs azt mondta: tulajdonképpen a miniszterelnök tovább viszi az elmúlt évek hagyományait, minden olyan európai parlamenti vitában részt vett és képviselte a kormány és Magyarország álláspontját, amelyben hazánkról volt szó. 

A Sargentini-jelentés elfogadáshoz kétharmad kell, a magyar kormány megítélése most a Néppárton belül – legalábbis migrációs kérdésben biztosan – megosztott – ismertette a helyzetet a műsorvezető. 

Orbán Balázs egy fércműnek, nyomásgyakorlási eszköznek nevezte a jelentést, amely hemzseg a valótlan állításoktól, az olyan ügyek felemlegetésétől, amelyek már rég lezárt kérdések. 

Magyarországnak a szavazás pillanatáig küzdenie kell, hogy minél több képviselőt meg tudjon győzni – hangsúlyozta.

Tóth Kriszta műsorvezető elmondta, az Európai Bizottság kifizeti a magyar határvédelem költségeinek egyharmadát, azaz a 900 millió euróra becsült összegből 300 millió eurót, ebből 54 milliót azonnal. 

Erre Orbán Balázs úgy reagált, hogy nagy küzdelmek árán jutottak el idáig.

A tárgyalások, a küzdelem tovább fog folyni, ez még mindig csak töredéke annak, amit a magyar kormány a határvédelemre fordított. Ami pedig elengedhetetlen szerintünk Európa megvédése szempontjából, hogy minden ország hasonló kiadásait támogatni kell – tette hozzá. 

A teljes beszélgetést erre a linkre kattintva nézhetik meg.