Orbán Balázs a budapesti Ludovika Camuson kiemelte: az elmúlt 15 évben jelentős költségvetési forrásokat fordítottak arra, hogy Józsefvárosnak ez a korábban „finoman szólva is barnamezősnek minősíthető területe” megújuljon. A terület mind természeti, mind az épített környezet szempontjából lepusztult volt, egyfajta „városi tájseb” – mondta.

Hirdetés

A kormány mintegy másfél évtizedes fejlesztési munkájának eredménye a Ludovika Campus jelenlegi állapota – hangsúlyozta, megjegyezve, hogy a kormány célja a fejlesztés folytatása.

Beszámolt arról: az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, amely lehetővé teszi, hogy a környező, szintén rendkívül rossz állapotú ingatlanállományt megújítsák. Mint mondta, a területre a közbiztonsági és köztisztasági problémák a jellemzők, és jelen formájában az ingatlanállomány nem szolgálja a józsefvárosiak érdekeit. Ezért a kormány célja, hogy a területet megújítsa – emelte ki.

Magyarország kormánya gondoskodik az itt élők lakhatásáról, akkor is, ha Józsefváros önkormányzata a jogszabályban meghatározott feladatainak eleget nem téve nem akar gondoskodni a méltó lakhatásról – hangsúlyozta a miniszterelnök politikai igazgatója.

Korábban írtuk

Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora azt mondta, hogy a bruttó 27 ezer négyzetméteren megvalósuló beruházás a magyar katasztrófavédelmi oktatásnak a jövőt jelenti.

Az épületegyüttes Európában egyedülálló módon az oktatási feladatokhoz szükséges tantermek és adminisztrációs irodák mellett kiegészül szakkabinetekkel, működő tűzoltósággal, pszichikai gyakorlópályával, tűzvédelmi labortóriummal, 200 hallgatót befogadó kollégiummal és sportkomplexummal – sorolta a részleteket.

A leendő auditórium a hagyományos építészeti jegyeket viseli majd magán, a műemléki park az egykori díszkertet idézi. Újjáépül a jelenleg a Magyar Természettudományi Múzeum udvarán álló Illés-kút és az Orczy park is – ismertette.

Elmondta, hogy a Katasztrófavédelmi Speciális Képzési Központ megépítése egybeesik a Nemeskürty István Tanárképző Karhoz kapcsolódó beruházásokat is magába foglaló Ludovika Gyűrű megkezdésével is.

Az épület alapkövét Orbán Balázs, Deli Gergely, Deák Gábor, a ZÁÉV Zrt. elnöke, Korim Balázs, az NKE főtitkára és Rósa Henrik campus-főigazgató helyezte el, az alapkőbe egy időkapszula is került, amely a képzési központ koncepciótervét, a nemzeti hitvallást, a katasztrófavédelmi intézet 2024. évi oktatási portfólióját és szervezeti struktúráját tartalmazza.