Az elemzésben azt írták: mind a Nézőpont Intézet, mind „egyfajta kontrakutatásként” a Medián friss számai is azt jelzik, a Fidesz-KDNP pártszövetség lassú támogatásvesztése megállt, a tél végére megfordult, majd a kormánypártok visszaerősödtek a 2022-es választásokon szerzett szavazatarányukra.

Hirdetés

Az adatokban a meglepetés ereje az, hogy szemben a politikai tudással, miszerint ciklusfelezőhöz közeledve beesik a kormánypártok támogatottsága, a magyar példa ennek ellenkezőjét mutatja

– emelték ki. Hozzátették: a trendforduló mögött mindkét kutatóintézet azt az okot látja, hogy a magyarok kevésbé borúlátók a háború és a szankciós politikák miatt.

Az Alapjogokért Központ ugyanakkor – nem vitatva e megállapítást – arra hívta fel a figyelmet, hogy a pesszimizmus fokozatos csökkenése és a kormánypártok visszaerősödése, valamint az ellenzék stagnálása és ezzel a tél végére bekövetkezett korrekció nem önmagától történt, hanem azt a magyar kormányzati politika, a kormányzati cselekvések okozzák.

Az elemzéshez csatolt adatok szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága a februári felméréskor a Nézőpont Intézetnél 52, a Mediánnál 51 százalék volt.

A Nézőpontnál a DK 12, a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 9-9, a Momentum 5, a Jobbik 4 százalékot ért el. A Mediánnál a DK 14, a Momentum 9, a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 6-6, a Jobbik 5 százalékot kapott. A többi párt (köztük a parlamenti LMP, az MSZP és a Párbeszéd) támogatottsága 1-2 százalékos.

Korábban írtuk