Hirdetés

Arató Gergely (DK) a múlt heti diáktüntetésen történt rendőri fellépés miatt vonta kérdőre a kormányt, mondván, ha egy országban a „rendőrminisztériumra bízzák az oktatás kezelését, akkor előbb-utóbb a gumibot, a könnygáz és a bilincs válik a diákok nevelésének eszközévé”.

Hangsúlyozta: „hiába hazudik a kormánymédia”, a diákok nem támadtak a rendőrökre, nem veszélyeztették senkinek az életét és a biztonságát, csak éltek a szólásszabadsággal és békésen tüntettek azért, hogy ne verjék szét alattuk az oktatást. Szerinte a rendőrség fellépése a tüntetőkkel szemben sem szükséges, sem arányos nem volt,  az országnak ezért joga van tudni, hogy ki a személyi felelőse a történteknek, ki utasította a rendőröket erőszakra.

Kijelentette: az eset nem maradhat következmények nélkül, ezért a DK határozati javaslatban átfogó vizsgálatot kezdeményez.

Rétvári Bence, a belügyi tárca államtitkára válaszában a 2006-os oktatási tüntetést idézte fel, amire akkor Arató Gergely államtitkárként úgy reagált, hogy a tüntetés nem jó válasz a problémákra, a tárcát pedig a demonstráció nem tántorítja el eredeti szándékától.

Korábban írtuk

A jelenlegi kormány ezzel szemben folyamatosan egyeztet az oktatás szereplőivel – hangsúlyozta.

Sok sikert kívánt az érettségiző diákoknak, és megköszönte a tanároknak, hogy a DK felhívása ellenére nem csatlakoztak az érettségi bojkottjához, sőt kétszer annyian jelentkeztek érettségiztetőnek, mint szükséges.

Úgy vélte: a DK és „szatellitszervezetei” a magyar pedagógusoknak csak egy szűk részét képviselik, a „tömeg hiányát” pedig hangerővel és agresszivitással akarják pótolni. A DK-nak a hatalom megszerzése érdekében semmi sem drága, akár ilyen kitervelt, agresszív akciókat is hirdetnek, hogy utána másnap áldozatként tüntessék fel önmagukat – mondta az államtitkár, aki szerint a tüntetésről készült drónfelvételekből látható, ki volt agresszív, és ki lépett föl törvényesen.