Hirdetés

Arató Gergely (DK) a kormány bírálta az inflációs adatok miatt. A 20 százalék feletti inflációs adatok azt mutatják, „tovább száguld az orbáni infláció” – fogalmazott. Hangsúlyozta: a magyar inflációs adat a legnagyobb Európában és ez az Orbán-kormány „terméke”, hiába hivatkoznak a kormányoldalon a szankciókra és a háborúra. 

Egy kutatásra hivatkozva arra is kitért: a magyar társadalom 1 százaléka birtokolja az ország vagyonának egyharmadát. A képviselő a miniszterelnök családját, valamint gazdasági és közéleti szereplőket sorolva azt állította: szerinte soha ekkora egyenlőtlenség nem volt a társdalomban, azonban ez nem rendszerhiba, hanem a kormányoldal célja.

Kijelentette: a Dobrev Klára vezette árnyékkormány „fejéről talpára” állítaná Magyarországot, emelné a béreket és a nyugdíjakat.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára úgy reagált: a képviselő kihagyta a felszólalásából, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke az elmúlt 30 évben mennyi osztalékot vett ki a cégeiből, illetve hogyan szerezte ezeket a társaságokat a rendszerváltáskor. 

Leszögezte: a KSH jelentése szerint éves viszonylatban 21,5 százalékos az infláció, ugyanakkor hónap-hónap összehasonlításban 0,4 százalékkal csökkentek az árak vagyis „jelentősen megindult az infláció csökkenése”. Hozzátette: a kormány a családokat és a vállalkozásokat többféle intézkedéssel, így például a rezsicsökkentéssel is segíti.

Kövér László házelnök a közbe kiabáló Vadai Ágnest (DK) és Arató Gergelyt (DK) arra szólította fel, hogy viselkedjenek legalább úgy, ahogyan „egy nagycsoportos óvodástól elvárható lenne”, „ne óbégassanak bele” az államtitkári válaszba. „Ha nem bírnak magukkal, forduljanak szakemberhez!” – mondta a házelnök. 

Korábban írtuk