Fotó: MTI/AP/Evan Vucci, archív, illusztráció
Hirdetés

Az eljárásban részt vevő demokrata párti „ügyészek” ugyanakkor az elnök menesztésére szólították fel a szenátust, mert szerintük az ellene felhozott vádak meggyőzőek.

Az elnök ügyvédjei levelükben a szenátusi idézésre adtak választ az elnök nevében. A Jay Allan Sekulow és Pat A. Cipollone által aláírt, helyi idő szerint szombaton közzétett hatoldalas dokumentum gyakorlatilag az elnök védelmét ellátó ügyvédek első hivatalos reagálása a Donald Trump elleni vádakra.

A dokumentum úgy fogalmaz, hogy a képviselőházi demokraták által benyújtott cikkelyek (vádpontok) veszélyes támadást jelentenek az amerikai emberek joga ellen, hogy szabadon megválaszthassák elnöküket.

„Ez arcátlan és törvénytelen kísérlet a 2016-os választás eredményeinek felülírására, és beavatkozás az alig néhány hónap múlva esedékes 2020-as választásba” – áll a dokumentumban, amely szerint a vádak alkotmányos szemszögből érvénytelenek, és semmilyen bűncselekményt vagy jogsértést nem rónak az elnök terhére. Donald Trump elnök határozottan és egyértelműen elutasítja az ellene felhozott mindkét vádat – írják az ügyvédek.

Az ügyvédi levél közzétételével nagyjából egy időben adta ki állásfoglalását az a hét demokrata párti képviselő, aki a képviselőház „ügyészeként” – úgynevezett impeachment-menedzserként – vesz részt az alkotmányos vádeljárásban. Leszögezték, hogy az Egyesült Államok elnöke elleni eljárás egyszerű, a benne szereplő tények vitathatatlanok, a bizonyítékok pedig fölöttébb meggyőzőek.

„A szenátusnak el kell ítélnie és menesztenie kell Trump elnököt, elkerülendő a demokratikus értékeinket és a nemzetbiztonságunkat érő komoly és tartós károkat” – áll az állásfoglalásban, amelyben a „vádlók” első ízben szólították fel hivatalosan a szenátust az elnök leváltására.

Az amerikai törvényhozás felsőházában csütörtökön kezdődött meg az elnök elleni alkotmányos vádeljárás azzal, hogy Adam Schiff, a képviselőház tagja felolvasta az elnök ellen felhozott két vádpontot. Az eljárás érdemi része jövő kedden, január 21-én kezdődik a szenátusban.

Trumpot azzal vádolta meg a képviselőház demokrata többsége, hogy visszaélt hivatali tisztségével és akadályozta a kongresszus munkáját. Az elnök terhére róják, hogy amikor tavaly júliusban telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, felvetette, hogy korrupciós vizsgálatot kellene indítani Kijevben a demokraták elnökjelölt-aspiránsa és volt alelnök, Joe Biden és a fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeiben. Ezzel szerintük Trump visszaélt elnöki tisztségével.

Elemzők nem tartják valószínűnek, hogy a republikánus többségű szenátusban meglesz ez elnök elmozdításához szükséges kétharmados többség.