Fotó: MTI/Balázs Attila
Hirdetés

Dukai Miklós közölte: a katasztrófavédelem 2012-ben indította el az őrsprogramot azzal a szándékkal, hogy a nehezen elérhető területeken tűzoltó őrsök létesüljenek.

A program eredményeként 47 őrs működik országszerte, amivel lényegesen lerövidül a vonulási idő ezekben a térségekben – tette hozzá.

Az államtitkár felidézte: Nyíradonyban 2013. január elsején kezdte meg hivatásos szervként működését a katasztrófavédelmi őrs egy önkormányzattól kapott, az 1870-es években épült ingatlanban. Az épület sem energetikai szempontból, sem a készenléti állomány elhelyezését tekintve nem felelt meg a mai követelményeknek – mutatott rá.

A kormány 2020-ban döntött az új nyíradonyi laktanya felépítéséről, a mostanra elkészült objektum otthont ad a nyíradonyi önkéntes tűzoltóknak is – mondta Dukai Miklós, megjegyezve, hogy az új őrs nyolc hajdú-bihari és nyolc szabolcs-szatmár-beregi település több mint ötvenezres lakosságának biztonságát szavatolja, és 78 hektárt meghaladó kiterjedésű erdőt őriz, amely az Alföld legnagyobb tölgyesét és akácosát foglalja magába.

Korábban írtuk

Az államtitkár az átadáskor azt mondta, a kormány számára kiemelt fontosságú e nagyon nehéz időszakban is, hogy „az ország területén a lakosság életét és anyagi javait a hivatásos katasztrófavédelmi szervek az önkormányzati tűzoltóságokkal, a létesítményi tűzoltóságokkal, az önkéntes tűzoltó egyesületekkel és az önkéntes mentőszervezetekkel közösen, magas szinten képesek legyenek óvni és védelmezni”.

Tasó László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője hozzátette: régóta vártak arra, hogy olyan épületbe költözhessenek a katasztrófavédők, amely méltó körülményeket biztosít felelősségteljes munkájukhoz.

Felidézte, hogy a korábbi helyszínen az önkormányzat és helyi vállalkozók összefogásával biztosították az őrs működését, amire a helyhatóság évi 8-10 millió forintot biztosított.

Az őrs új laktanyájában helyet kapott két szerállás, hírközpont és több technikai helyiség, valamint a tűzoltók 24 órás szolgálatához szükséges szobák is rendelkezésre állnak az épületben – hangzott el az átadáson.