Fotó: MTI/Rosta Tibor
Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára (b) és Herczeg Tamás, a Fidesz országgyűlési képviselője beszélget a pszichiátriai és szenvedélybetegekkel foglalkozó Mentál Plusz Szolgáltatóház átadóján Békéscsabán 2023. június 15-én

Latorcai Csaba a pszichiátriai és szenvedélybetegekkel foglalkozó Mentál Plusz Szolgáltatóház hivatalos átadóján elmondta, hogy a szerdától pályázható összegből 205 millió forintot fogyatékossággal élőkkel foglalkozó szolgáltatások fejlesztésére, 54,5 milliót segítő és terápiás kutyák kiképzésének támogatására, 35,5 milliót pedig fogyatékossággal élő gyermekek szüleinek mentorálására lehet fordítani.

Hirdetés

Kiemelte, 2024-ben 1139 milliárd forintot kívánnak szociális feladatokra fordítani, ez az összeg 2010-ben még csak 325 milliárd volt. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Békés vármegyei fejlesztések mind kiemeltek a kormány számára, így az infrastrukturális, a turisztikai, továbbá a közösségi, a humánszolgáltatást érintő korszerűsítések is.

Hozzátette, az utóbbiakat a helyi igényekre alapozva, a helyiekkel összefogva lehet sikeresen megvalósítani, ezek hozzájárulnak a helyi identitás erősödéséhez, az életszínvonal emeléséhez, és segítik az ott élők helyben maradását.

Herczeg Tamás, a Fidesz országgyűlési képviselője köszöntőjében azt mondta, az elmúlt bő tíz évben jelentősen bővült a szociális ellátórendszer, ahogyan a rászorulók által igénybe vehető szolgáltatástípusok száma is nőtt.

Megjegyezte, a békéscsabai szolgáltatóházban kiemelten figyelnek az ellátottak családtagjaira is; a helyi közösség igényeinek megfelelően akár hétvégén is működhetnek.

Schriffertné Lócskai Henriett szakmai vezető beszámolt arról, hogy a Mentál Plusz Szolgáltatóházat az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének (Éfoész) Békés vármegyei egyesülete hozta létre, ez 50 pszichiátriai és 50 szenvedélybeteg ember nappali ellátását végzi a hét öt napján, napi 8 órában.

Munkájukat pszichiáter, mentálhigiénés szakember, családterapeuta és szociális munkás is segíti – ismertette, jelezve, hogy az engedélyezett maximális létszámmal működnek.

Elmondta, hogy korábban – tavaly március 1-jétől – egy önkormányzati tulajdonú ingatlanban tevékenykedtek, ám az az ellátottjaik számára nehezen volt elérhető, ezért döntöttek a költözés mellett. Az intézmény csütörtöktől egy felújított, a hatósági elvárásoknak megfelelő, akadálymentesített, magántulajdonú bérleményben működik – tette hozzá.

Schriffertné Lócskai Henriett közölte, felismerték, hogy foglalkozni kell az ellátottak családtagjaival is, a beteg, sérült fiatalok szüleinek, nevelőinek is mentális segítséget kell nyújtani, ezért ebben az irányban bővítik szolgáltatásukat.

Kása Róbert, a Békés Vármegyei Kormányhivatal hatósági főosztályának vezetője úgy fogalmazott: a szolgáltatóházzal „a gondoskodó állam mutatja meg az arcát”. Megjegyezte, az Éfoész vármegyei szervezete mintegy ötszáz értelmi fogyatékos, pszichiátriai és szenvedélybetegnek segít Békésben.

Korábban írtuk