Fotó: MTI/Soós Lajos
Hirdetés

Budán, a Mansfeld Péter szobornál elmondott beszédében Horváth Ádám, a KDNP XVI. kerületi szervezetének elnöke hangsúlyozta: a XVI. és a II. kerületben egyidejűleg megtartott megemlékezéssel valóságos hidat építenek a Duna felett, ezzel is egyesítve a két mártír emlékét.

Megfogalmazása szerint a „lyukas zászló” és a „ruszkik haza” szavak összekapcsolódnak október 23-mal. Ugyanakkor minden ember magában hordozza a saját ’56-ját, és ezekből a történetekből rajzolódik ki a valódi forradalom.

A jelenkor dolga pedig az, hogy megőrizze ezeket a történeteket, Tóth Ilonka és Mansfeld Péter történetét, akiket ártatlanul ítéltek el – mondta a szónok.

Bíró Zsolt, a Fidesz II. kerületi szervezetének alelnöke azt hangsúlyoztam hogy ezen a napon azokra emlékeznek, akik életüket adták a magyar szabadságért. A tiszteletadás pedig annak bizonyítéka, hogy nem a szolgalelkűség és a meghunyászkodás vezet eredményre – tette hozzá.

Korábban írtuk

A nemzeti függetlenség programja azóta is élő, nekünk pedig az a feladatunk, hogy erről soha ne feledkezzünk el – mondta Bíró Zsolt.

Bálványkövi István, a KDNP II. kerületi szervezetének elnöke arról szólt: 1956 olyan esemény volt, amelynek révén teljesen nyilvánvaló vált a világ közvéleménye számára, hogy a kommunizmus által nyomor és pusztítás vár a megszállt nemzetekre.

Ugyanakkor – folytatta – a magyarok szabadságharca nem volt hiábavaló, mert az életüket adó hősöknek óriási része volt abban, hogy évtizedekkel később világszerte megbukott a kommunizmus.

„Nekünk most kitartó tisztességes munkával Tóth Ilonka és Mansfeld Péter bátorságával kell részt vennünk egy olyan Magyarország építésében, ahol a törvényes rend, a becsületes munka, a szabadság és az igazságosság fő érték” – fogalmazott Bálványkövi István.

A megemlékezés végén a résztvevők megkoszorúzták a 18 éves korában kivégzett Mansfeld Péter szobrát.