Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megfelelőnek találta a Párbeszéd intézkedési tervét, mint írták, az abban meghatározott feladatok alkalmasak a számvevőszéki ellenőrzésnél feltárt szabálytalanságok kijavítására.

Az ÁSZ holnapján hétfőn megjelent közleményben felidézték: a számvevőszék január 11-én hozta nyilvánosságra a párt 2015-2016-os gazdálkodásának törvényességéről készült jelentést. Az ellenőrzés megállapításai alapján tíz javaslatot fogalmaztak meg a párt elnökének.

Törvényi előírás szerint az ellenőrzött szervezeteknek azután, hogy kézhez kapták a számvevőszéki jelentést, 30 napon belül kötelezően intézkedési tervet kell készíteniük az ÁSZ megállapításai alapján. A törvény arról is rendelkezik, hogy az intézkedési tervet meg kell küldeniük az ÁSZ részére.

Közölték: a Párbeszéd határidőre megküldte intézkedési tervét az ÁSZ-nak, de az nem volt megfelelő, ezért a számvevőszék visszaküldte. A párt ismételten megküldött, kiegészített intézkedési tervéről az ÁSZ megállapította, hogy az abban meghatározott feladatok már alkalmasak az ellenőrzésnél feltárt szabálytalanságok kijavítására, így elfogadták.

Jelezték: ha a Párbeszéd végrehajtja az intézkedési tervben vállalt feladatokat, és a gazdálkodásánál betartja a vonatkozó jogszabályokat, biztosított lesz a párt törvényes működése.

Mint írták, az ÁSZ június 8-án, pénteken jelentette be, hogy elfogadta a Demokratikus Koalíció (DK) intézkedési tervét, az MSZP, az Együtt és a Liberálisok intézkedési tervét pedig már áprilisban megfelelőnek találták.