Fotó: MTI/Mohai Balázs (archív)
Sermer Ádám
Hirdetés

A politikus a számvevőszék budapesti épülete előtt ismertette a Liberálisok által rendelt közvéleménykutatás eredményét, amelyet a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet készített. Eszerint a lakosság 44 százaléka nem tartja függetlennek az ÁSZ működését, 24 százalék szerint független az intézmény, 32 százalék pedig nem tudott véleményt formálni a kérdésről.

Sermer Ádám felhívta a figyelmet arra: a kutatás szerint az ellenzéki szavazók elsöprő többsége, 71 százaléka nem tartja függetlennek a számvevőszéket, de még a fideszes szavazók 20 százaléka is így vélekedik.

Az ÁSZ évek óta „Orbán Viktor pártállami építkezésének egyik fő pillére”, Orbán Viktor „revolvere”, amit mindig a saját ellenfelei irányába fordít – értékelt az ügyvivő, hozzátéve, hogy a számvevőszék az elmúlt években úgy szabott ki az ellenzéki pártokra több mint 1 milliárd forintos büntetést, hogy ez ellen jogorvoslati lehetőség nincsen. Megjegyezte: nem véletlen, hogy az ÁSZ vezetője, Domokos László egy volt fideszes képviselő.

ÁSZ: a Liberálisok akciója ellentétes a jogállamisággal

Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék szóvivője a helyszínen az elhangzottakra reagálva kijelentette: az ÁSZ pártpolitikától függetlenül működő szervezet, amely mindenben a törvényi előírások szerint jár el.

Korábban írtuk

Megjegyezte: a Magyar Liberális Párt már nem először próbálja pártpolitikai akciókkal befolyásolni a független számvevőszéki ellenőrzést. Az ÁSZ szóvivője fontos körülménynek nevezte, hogy jelenleg is folyamatban van a Liberálisok 2017-18-as tevékenységének ellenőrzése. „Egyértelmű, hogy a jogállami normákkal és a demokratikus államműködéssel teljes mértékben ellentétes, hogy egy ellenőrzött szervezet pártpolitikai akciókkal, pártpolitikai nyomásgyakorlással próbálja befolyásolni a független számvevőszéki ellenőrzést” – értékelt.