Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt, archív, illusztráció
Hirdetés

Mint elmondta, a kezdeményezést a tarthatatlan albérletárak és az elképesztően kezeletlen albérletpiaci helyzet indokolja, amivel a párt a kormányt szeretné szembesíteni.

Egyszerűen nem maradhat kezeletlenül az, hogy az albérlet megfizethetetlen egy átlagos fiatal számára már tulajdonképpen minden magyar nagyvárosban – hangoztatta az ellenzéki politikus. Hozzátette, hogy egy átlagos méretű lakás esetében mindennapossá vált a százezer forint plusz rezsi albérleti díj, miközben a munkabérek ezt „enyhén szólva” nem teszik lehetővé.

A Jobbik a Mi várunk elnevezésű bérlakásépítő és otthonteremtési programjával lakások ezreit szeretné évente létrehozni, emellett felmérnék és hasznosítanák a jelenleg üresen álló bérlakás-állományt is – ismertette Z. Kárpát Dániel, aki a program harmadik pilléreként egy lakhatási támogatási rendszer bevezetését is megemlítette.

Ennek lényege, hogy az adott városban vagy kerületben érvényes átlagos albérleti díjak és a háztartások bevételeiből számított szorzó alapján 20 és 50 ezer forint közötti lakhatási támogatásra lennének jogosultak azok a családok, akik önhibájukon kívül, „egy kezeletlen piaci anomália miatt” kerültek ilyen helyzetbe – közölte.

Szavai szerint a Jobbik azt is szeretné a kormánynál elérni, hogy a lakáscélú előtakarékosság állami támogatásának megszüntetése után hozzon létre valamilyen új előtakarékossági programot.

Ezt a lehetőséget a kormány korábban „kicsinálta”, ezzel a magyar fiatalok tízezreit igyekszik külföldre száműzni – tette hozzá a az ellenzéki párt alelnöke.

„Az aláírásgyűjtési kampányt követően az egész paksamétát le fogjuk tenni Orbán Viktor asztalára és ki fogjuk kényszeríteni a szükséges szakmai válaszokat” – fogalmazott Z. Kárpát Dániel.

Lengyel Máté, a Szövetségben Nyíregyházáért alpolgármester-jelöltje, jobbikos önkormányzati képviselő a sajtótájékoztatón arról beszélt, Nyíregyházán kétszáz üresen álló önkormányzati bérlakás van jelenleg, ennek ellenére az ezekre pályázóknak legalább egy-három évet kell várniuk, hogy lakáshoz jussanak.