Világosan látszik, hogy az ellenzék pártjai még mindig a választás hatása alatt állnak, és nem találják a megoldást a folytatásra. 
 


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Törcsi Péter szerint a Jobbik élte meg a legnagyobb vereségként a választás eredményét. A párt politikusai komolyan elhitték, hogy kaphatnak a választóktól akkora felhatalmazást, amivel egyfajta egységfrontot kovácsolhatnak az ellenzék egy részéből – mondta.

Ezzel szemben a Jobbik rosszabbul szerepelt az áprilisi  választáson, mint négy évvel ezelőtt, ami arra késztette Vona Gábort, hogy minden tisztségéről lemondjon. Tisztán látszik, hogy a párttagok azt a vezetőséget teszik felelőssé, amely kitalálta a néppártosodási irányvonalát – közölte az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója az M1 Szemtől szembe című műsorában.

Kiszelly Zoltán politológus erre úgy reagált: a Jobbik nem érte el a reális célját, amely az lett volna, hogy a Fidesz váltópártja legyen. Az áprilisi országgyűlési választáson sokan 25 százalékra várták a Jobbik eredményeit, azonban megszorongatni sem tudta a kormánypártokat.

A Jobbik nagy célkitűzése az volt, hogy le tudja győzni az MSZP-t, illetve a párt által vezetett összefogást – mondta Törcsi Péter. Úgy látja, hogy ebben a helyzetben valamiféle ernyőszervezetre lenne szükség, egy egységes ellenzéki pártra, amely már az európai parlamenti és az itthoni önkormányzati választáson is egyedül állhat szemben a kormánypártokkal.

Kiszelly Zoltán szerint az ellenzék legnagyobb problémája, hogy mind a két módszerük – így 2014-ben a teljes összefogás, 2018-ban pedig a koordinált együttműködés – kudarcot vallott. Megjegyezte, az ellenzéki pártok folyamatosan versenyeznek egymással, úgy, mint az utcán tüntető emberek a parlamentben politizáló pártokkal.

Elmondta: a DK és az MSZP továbbra is egymással versenyez a szavazatokért, míg a Jobbik lehet, hogy tovább veszít népszerűségéből. Hozzátette: a verseny az európai parlamenti választásig fennmarad.

Törcsi Péter úgy fogalmazott, bármennyire is pikáns történetek zajlottak le az elmúlt időszakban, nehezen lehet hitelt adni annak, hogy Gyöngyösi Márton (Jobbik) egy táborba terelődjön Gyurcsány Ferenccel (DK), aki 2006-ban a Jobbik-szavazók szemét lövette ki.

Azzal kapcsolatban, hogy az utcával versenyeznek az ellenzéki pártok, azt mondta, nagy hiányosságaik vannak a tüntetéseknek, hiszen sem jól körülhatárolható politikai céljuk, sem vezetőjük nincs, ezért ezek a tüntetések gyorsan elhalhatnak.

Kiszelly Zoltán szerint Gyurcsány Ferenc akar Orbán Viktor legkérlelhetetlenebb kihívója lenni, méghozzá úgy, hogy a „bukott politikussokkal” szembeni hangulatot próbálja a maga javára fordítani, amely egyfajta kapaszkodót nyújt a tömegeknek.

Az LMP-s Hadházy Ákosról azt mondta, lemondott a társelnöki pozícióról, kérdés, hogy lemond-e a mandátumáról is. A politikus az LMP-t egy szövetségi politizálás irányába vitte volna el, amit egyesek nem támogattak, és ezért Hadházy politikája kisebbségben maradt. Kiszelly úgy vélekedett, az LMP-nek is el kellene döntenie, hogy milyen irányban politizáljon a továbbiakban.

A teljes beszélgetést erre a linkre kattintva nézheti meg.

(hirado.hu)