Fotó: MTI, archív, illusztráció

Az elszakított magyarok ügyének rendezését képviselné a következő időszakban a Jobbik – jelentette ki az ellenzéki párt elnöke a trianoni békeszerződés aláírásának 98. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón vasárnap.

A kisváros első világháborús emlékművénél rendezett ünnepségen Sneider Tamás elmondta, az ország a „trianoni traumáját” megfelelő politikával elkerülhette, vagy csökkenthette volna az akkori politikai elit, amely nem tudta megakadályozni hárommillió magyar idegen államok fennhatósága alá kerülését.

Vélekedése szerint a nagyhatalmak – földrajzi és nemzetiségi adottságoktól függetlenül – „széttépték” Magyarországot 1920-ban. Jelezte, az azóta eltelt időszakban, de leginkább az elmúlt csaknem harminc évben az elszakított nemzetrészek ugyan megfogalmazták saját autonómiakoncepcióikat, de a három évtized alatt egyetlen magyar kormány sem állt ki ezekért az igényekért.

„Egy új időszakot szeretnék nyitni ebben a kérdésben, amikor igenis határozottan kiállunk azokért a követelésekért, amit megfogalmaztak az elszakított magyarok Erdély, Délvidék, Kárpátalja és Felvidék esetében” – fogalmazott a Jobbik elnöke. Sneider Tamás hangsúlyozta, a határon túl élő magyarok mellett a román, szerb és szlovák többségi nemzetekért, „egész

Ennek köszönhetően jöhetnek majd el olyan évszázadok, amikor az egész Kárpát-medencében békességben, nyugalomban lehet majd együtt élni – fogalmazott a Jobbik elnöke. Dél-Tirol példáját megemlítve azt mondta, ugyanazokat az önrendelkezési jogokat szeretnék elérni a határon túli magyarok esetében, mint amelyeket a nemzeti kisebbségek Nyugat-Európában lényegében mindenhol élvezhetnek.

”Európa legnagyobb őshonos nemzeti kisebbsége a magyar„ – jelentette ki Sneider Tamás, hozzátéve, azt szeretné, hogy Magyarországot pár évtized múlva ”rózsafüzérként„ fogják körbe a területi autonómiák.

A megemlékezés végén a jelenlévők mécseseket gyújtottak és koszorúkat helyeztek el a világháborús emlékműnél.