„Hamarosan ülésezik az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP), hogy tárgyaljon a Moderna védőoltásáról” – tájékoztatott az európai gyógyszerfelügyelet, amelynek székhelye az Egyesült Királyságnak az EU-ból történt kiválása után költözött Londonból Amszterdamba. Az ügynökség szerdán tartja következő ülését.

Hirdetés

Engedélyezése esetén a Moderna vakcinája lesz az Európai Unióban engedélyezett második Covid-19 elleni védőoltás. Az EMA december 21-én engedélyezte az amerikai Pfizer gyógyszergyár és német partnere, a BioNTech által kifejlesztett vakcinát, amelyet a múlt hét óta alkalmaznak az uniós tagállamokban.

A Moderna hétfőn jelentette be, hogy legalább 600 millió adag védőoltást állít elő 2021-ben, 100 millió adaggal többet, mint amennyit korábban tervezett. A cég jelenleg dolgozik a beruházásokon és hiteleken, hogy egymilliárd adagra bővítse a kapacitását.

A Moderna közölte, hogy egy 200 millió adagra vonatkozó szerződés keretében már 18 millió adag vakcinát szállított az Egyesült Államok kormányának. A kanadai kormánnyal 40 millió adag szállításáról kötött szerződést.

Korábban írtuk


Az EMA a múlt héten közölte, hogy bár szerdán Nagy-Britanniában engedélyezték az AstraSeneca brit gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem készítményét, nem valószínű, hogy januárban megkapja az engedélyt az Európai Unióban.

Míg az Egyesült Államok és Nagy-Britannia sürgősséggel engedélyezte két védőoltás forgalmazását, az EMA-ra nagy nyomás nehezedik az engedélyezési folyamat gyorsítása érdekében, elsősorban Németország részéről.