Fotó: MTI/Mohai Balázs (archív, illusztráció, szerk.)
Hirdetés

Kanász-Nagy Máté hangsúlyozta, a járvány teljesen felülírja az önkormányzatok költségvetéseit. A települések komoly adóbevételektől esnek el, részben a kormány elvonásai miatt, miközben a járvány elhárítása, a védőeszközök beszerzése többletkiadásokat jelent számukra – fejtette ki.

Kiemelte, ennek a helyzetnek az enyhítésére javasolták korábban például egy központi idősgondozói hálózat megteremtését.

Az LMP emellett most a közmunkaprogramok ideiglenes megerősítését, a falu- és tanyagondnoki szolgáltatások kibővítését javasolja, továbbá a közétkeztetést elérhetővé tenné a tartósan munka nélkül maradó szegényebb családoknak, akik gyermekeinek tanulását tanodák indításával segítené – mondta a párt elnökségének titkára.

Hangsúlyozta, a kormánynak újra kellene indítania egy gyermekszegénység elleni programot és rendkívüli segélyalapot kellene létrehoznia a leghátrányosabb helyzetű településeknek.

Kanász-Nagy Máté szerint a kabinetnek egy új kormánybiztost is ki kellene jelölnie a fenti intézkedések összehangolására.