Az LMP szerint hűtlen kezelést követett el a kormány a paksi bővítés hitelkeretének előtörlesztésével kapcsolatban.

Vágó Gábor, az ellenzéki párt képviselőjelöltje szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a kabinet 2014-ben, a hitelszerződés aláírásakor kedvező kamatozásúnak állította be a konstrukciót. Most azonban kiderült: a hitelt azért törlesztették előre, mert azt 5 százalékos kamat terheli, miközben 2014-ben az állam 2,5 százalékos kamattal bocsátott ki állampapírokat – közölte.

A hitelszerződés megkárosítja az embereket – jelentette ki -, a beruházás pedig szerinte csupán „a magyar tenderarisztokráciának”, köztük Mészáros Lőrinc cégbirodalmának jó, valamint a német ipari tőkének és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Nagy vesztesei azonban a magyar emberek – értékelt.

Ungár Péter, a párt országos elnökségi tagja az évszázad legrosszabb üzletének nevezte a bővítést, és rámutatott: ha az ígérethez híven a hitelkonstrukció a legjobb lett volna a piacon, most nem kellett volna előtörleszteni.

Kijelentette azt is: az „Orbán-Putyin-paktum” más részletei, köztük a hosszú távú gázszerződések, mind a magyar embereket károsítják.

MTI