Fotó: MTI/Máthé Zoltán, szerk.
Hirdetés

Keresztes László Lóránt (LMP) szerint a kormány a környezetvédelmet inkább eltakarította az általa fontosnak ítélt beruházás elől, nem védte meg a természeti kincseket, hanem még piacosították is azokat.

Fontosnak ítélte a klímaváltozás problémájának, a megoldandó feladatok pontos beazonosítását, amelyben szerinte nincs egyetértés a kormányoldal és az LMP között.

Nem értett egyet azzal a kormányzati állásponttal, hogy az ellenzék szembeállítaná a gazdasági növekedést a klímavédelemmel.

Kiemelte ugyanakkor, hogy jelenleg teljes a kiszolgáltatottság a technológia irányába, és pazarló kényszerfogyasztás folyik.

Gazdaságpolitikai változást sürgetett, mert szerinte a kabinet csak szolgai módon kiszolgálja a multicégeket. Úgy fogalmazott: a mai kormány „színtiszta örököse az SZDSZ-nek”.

Regionális termelést szorgalmazott, valamint energiahatékonyságot, és fenntartható energiamixet az atomenergia „fetisizálása” helyett. Kijelentette. nem igaz, hogy az atomenergia olcsó, biztonságos és környezetkímélő, az inkább csak növeli az ország kitettségét Oroszország felé. A végleges leszerelésre és a hulladékok biztonságos elhelyezésére pedig máig nincs megoldás – mutatott rá.

Szólt a vízrendszerek romló állapotáról, amely növekvő veszteséget okoz. Kifogásolta, hogy süket fülekre talált a kormánynál a víziközmű szövetség kérése kiadásaik mérséklésére.

A közlekedéspolitikáról szólva is stratégiát sürgetett.