Az LMP szerint a kormánynak több pénzt kellene az oktatásra fordítania, ellenkező esetben Magyarország még a régiós országoktól is lemarad a nyugathoz történő felzárkózás helyett.

Fotó: MTI, archív

Szabó Szabolcs, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a kabinet nem tanult az elmúlt nyolc év oktatási problémáiból. Szerinte – egyebek mellett – ezt mutatja az is, hogy jövőre reálértéken az ideinél is kevesebbet költ oktatásra a kormány.

A politikus a pedagógushiányt nevezte a legnagyobb gondnak, szerinte ugyanis sok iskolában nem lesz elég tanár a most kezdődő tanévben. Ezen csak úgy lehetne változtatni, ha ismét vonzóvá tennék a pedagóguspályát. Ehhez vissza kell adni a tanárok szakmai autonómiáját és megfelelő béreket kell fizetni nekik – sorolta.

Hangsúlyozta továbbá, a most tervezettnél nagyobb változtatásokra lenne szükség a nemzeti alaptantervben azért, hogy csökkenjen a diákok leterheltsége, a megtanulandó ismeretanyag és eközben emelkedjen az arra rendelkezésre álló idejük. Valódi társadalmi és szakmai vitának kell kezdődnie – tette hozzá.

Szabó Szabolcs az oktatás harmadik nagy gondjaként említette a digitális kompetenciák fejlesztésének háttérbe szorulását, amin szerinte úgy lehetne segíteni, ha a diákok és a tanárok az iskolákban rendszeresen használnák az infokommunikációs eszközöket.