A gyermekvállalás támogatásáról és az európai parlamenti (EP-) választásról volt szó hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben. Korózs Lajos (MSZP) a kormány családpolitikai intézkedéseit bírálta. Szerinte az intézkedések hatására csak hamarabb fognak megszületni a gyermekek, de nem fog több gyermek születni. Hozzátette: nemcsak a gyerekek megszületését kellene támogatni, hanem felnevelésüket is, a jelenleginél sokkal nagyobb mértékben kellene biztosítani a szolgáltatásokat.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI

Közölte, a jegybank szerint a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) a családok egy százaléka tudja igénybe venni. Azt firtatta, azokat a családokat miért nem támogatják, ahol a szülők élettársak, illetve miért nem támogatják nagyobb mértékben az egyszülős családokat. Szerinte az a jó családpolitika, amely a lehető legtöbb gyermeknek azonos támogatást nyújt, míg az alsó társadalmi osztályba tartozóknak többet.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint ha a családok meghallják az MSZP nevét, akkor a megszorítások jutnak eszükbe. A szocialisták mindig a magyar családoktól vettek el, nem a multiktól – hangoztatta.

Ismertetése szerint Magyarországon 2010-ben 200 szülőre 125 gyermek születése jutott, most 149 jut. Fontos, hogy ezt a számot 200 fölé emeljék, ezért jelentette be a miniszterelnök évértékelő beszédében a hétpontos családvédelmi akciótervet – magyarázta.

Elmondta, céljuk az, hogy minél fiatalabban vállaljanak gyermeket azok, akik szeretnének, mert akkor nagyobb esély van arra, hogy vállalnak egy másodikat is. Kitért arra is, hogy a csokot 95 ezernél is többen vették már igénybe, 400 ezer ember lakhatásához járul hozzá. Hozzátette: a szegénységi ráta pont az egyszülős családoknál csökkent a legnagyobb mértékben az elmúlt években.