Fotó: youtube.com (képernyőfotó)
Hirdetés

A Niedermüller Péter vezette baloldali önkormányzat a szokás hatalmának engedelmeskedve a kerületi ingatlanvagyon tetemes részének eladásával akarja megoldani Erzsébetváros financiális problémáit. Bár az önkormányzati kasszát 2019-ben még több, mint 10 milliárd forintos többlettel vették át Niedermüllerék a fideszes Vattamány Zsoltéktól, három év alatt azonban a jelek szerint sikerült felélni a tartalékokat.

A DK által vezetett erzsébetvárosi önkormányzatnak ráadásul úgy sikerül lényegében felélni ezt a pénzt, hogy az elmúlt években számtalan szociális juttatást megszüntettek a kerületben, illetve a felújítási projektek is félbeszakadtak. 2019 óta gyakorlatilag nem indulnak nagyberuházások, így nem nagyon hivatkozhatnak arra sem, hogy ezek emésztették fel a pénzügyi erőforrásokat.

Április 19-én mégis arról döntött az erzsébetvárosi testület, hogy a pénzügyi gondok megoldására az értékes kerületi ingatlanok eladásával válaszol. Nagyjából hatmilliárd forint értékű telket és lakóépületet bocsátanak árverésre. Csak a nagyságrendek miatt érdemes megjegyezni, hogy a kerület éves költségvetése nagyjából 30 milliárd forint, így a most dobra vert ingatlanok jelentős pénzügyi vérátömlesztést jelentenek a vezetésnek.

Korábban írtuk

– A végén az lesz megint, hogy ingatlanok és pénz nélkül marad Erzsébetváros. Ebben biztos vagyok – mondja egy ötvenes éveiben járó úr, amikor a testület döntéséről kérdeztük.

– Elérték a fazék alját. Tőlük a takarítónéni aranytömése sincs biztonságban – mondja egy kerületben lakó hölgy.

Kérdéseinkkel megkerestük a kerületi Fideszt is, a párt nevében Radics Béla önkormányzati képviselő válaszolt, aki elmondta, hogy bár a jobboldal kissebségben van az erzsébetvárosi testületben, azonban kezdeményezni fogják az előterjesztés visszavonását, illetve minden lehetséges fórumon tiltakoznak a döntés ellen.

– Felélték a pénzt, most pedig a baloldaltól már megszokott módon dobra verik a megmaradt vagyont. A rendszerváltozás óta eltelt időszak legnagyobb ingatlanértékesítését hajtják végre, hogy a kerületet egyáltalán működtetni tudják – mondja Radics Béla.

A fideszes képviselő hozzáteszi, hogy az önkormányzat döntése teljesen ellentétes a kerület érdekeivel, mindenféle közgazdasági logikát nélkülöz. Radics Béla szerint amennyiben átgondolt ingatlanhasznosítási koncepciót követnének, úgy az ingatlanok értéke is magasabb lenne. A képviselő szerint pazarlás áron alul eladni az értékes ingatlanokat.

A baloldali testület az érvek ellenére egyhangúlag támogatta a kiárusítást célzó előterjesztést, miközben számos kérdés merült fel az ingatlanok valós értéke kapcsán. Az önkormányzat által felkért értékbecslők ugyanis esetenként 30 vagy akár 300 millió forintos különbséget állapítottak meg egy-egy ingatlan esetében. Erre egyelőre nincs magyarázat. Ahogy arra sem, miért vált sürgőssé az ingatlaneladás, éppen egy évvel az önkormányzati választás előtt.