A szövetség vezetősége péntek délutáni ülésén elemezte a csütörtöki koalíciós tárgyalásokon elhangzottakat. Antal Árpád úgy értékelte: nagyon súlyos következményekkel járna, és hiteltelenné tesz minden további politikai együttműködést, ha az írott politikai megállapodást a két pártnak most sem sikerül betartania. Hozzátette: a tárgyalások nem zárultak le, akkor érnek véget, amikor Marcel Ciolacu (PSD) miniszterelnökként bemutatja a kormányát.

Hirdetés

Az RMDSZ szerint a két nagy román pártnak nem a magyar szövetséggel van problémája, hanem egymással, az RMDSZ-es miniszterek munkájával kapcsolatban semmilyen kifogás nem merült fel. Ha a PSD ragaszkodik a szállítási minisztériumhoz és Sorin Grindeanu miniszterhez azért, mert szerintük jól végezte a munkáját, akkor az RMDSZ is jogosan ragaszkodik a fejlesztési minisztériumhoz és Cseke Attilához, aki legalább olyan jól végezte a munkáját – mutatott rá a sepsiszentgyörgyi politikus.

Csütörtök délután az RMDSZ kivonult a tárgyalásról, miután a liberálisok azt kérték, a szövetség adja át a Cseke Attila által vezetett fejlesztési minisztériumot. Antal Árpád a Maszolnak már akkor megerősítette, hogy az RMDSZ nem szándékozik kilépni a kormányból, de meglepte a liberálisok igénye, és nem fogadja el a fejlesztési minisztérium átadását. A szövetség egyébként egyetértett a minisztériumok számának csökkentésével, és még azt is elfogadja, hogy a Novák Károly Eduárd vezette sportminisztériumot beolvasszák a családügyi tárcába.

A PSD, a PNL és az RMDSZ hétfőn ül le ismét tárgyalni a Marcel Ciolacu-kormány összetételéről. A PNL és a PSD közötti megállapodás jegyében május végén a liberálisoknak át kell adniuk a miniszterelnöki tisztséget a szociáldemokratáknak, és néhány minisztérium élén is váltás várható, sőt mi több, az körvonalazódik, hogy csökkentik a szaktárcák számát.

Pénteken Lucian Bode belügyminiszter, a PNL főtitkára úgy nyilatkozott: a PNL is az eredeti megállapodás betartását szorgalmazta, de amennyiben a szociáldemokraták módosítani akarják azt, hogy megtarthassák – a megállapodás szerint a PNL-nek átadandó – szállításügyi tárcát, akkor azt követelik, hogy csökkentsék a tárcák számát, és a koalíció tárgyalja újra az összes minisztérium vezetésének elosztását.

Arra a kérdésre, hogy az RMDSZ esetleg kilép-e a kormányból, Bode azt mondta: ez a szövetség döntése, ugyanakkor azt is érzékeltette, hogy az RMDSZ csak akkor vehet részt miniszterekkel a kormányzatban, ha elfogadja a pártok feltételeit.

„Ha maradunk a 18 minisztériumnál, akkor az RMDSZ-nek két minisztériuma és egy miniszterelnök-helyettese lesz, a PNL-nek pedig nyolc minisztere és egy kormányfőhelyettese lenne, illetve átvenné a kormányfőtitkárságot. A PSD megkapja a miniszterelnöki tisztséget, lenne nyolc minisztere, egy kormányfőhelyettese, és átvenné a kancellária irányítását. Ha az RMDSZ-nek jutó két minisztériumról olyan döntés születik, amellyel a PSD és a PNL is egyetért, akkor a tárgyalóasztalnál maradhatnak. Ha nem: ez az ő döntésük” – idézték a román médiumok a PNL főtitkárának pénteki nyilatkozatát.

A Digi24.ro hírportál szerint a román pártok miniszterelnök-helyettesi tisztséget és két minisztérium – az európai projektek és a környezetvédelem – vezetését ajánlották fel a magyar érdekképviseleti szövetségnek.

A jelenlegi kormányban az RMDSZ-nek négy minisztere van: Kelemen Hunor RMDSZ-elnök miniszterelnök-helyettesi tisztséget tölt be, Cseke Attila a fejlesztési minisztériumot, Tánczos Barna a környezetvédelmi tárcát, Novák Károly Eduárd pedig az ifjúsági és sportminisztériumot vezeti.

Korábban írtuk