Bakondi György elmondta: pár héttel ezelőtt ezt a témát a belügyi tanács elé vitték, ahol nem kell egyhangú szavazás, többségi határozatot tudnak hozni. Magyarország és Lengyelország a felvetés ellen szavazott, négy másik ország pedig tartózkodott, ami voltaképp „halk ellenszavazat”, tehát „messze nincs egyhangúság”.

Hirdetés

Azt találták ki, hogy az érkezőket a brüsszeli központból vagy azokban az országokban, ahol túl sokan vannak, szétosztják az Európai Unió tagállamai között – magyarázta, hozzátéve: Magyarországnak körülbelül 30 ezer migránst kellene befogadnia.

Az elképzelések szerint az adott országon belül kellene a migránsok elhelyezését biztosítani, ott történne a menekültkérelmek elbírálása – közölte.

Bakondi György szerint „súlyosan tévednek”, akik azt gondolják, hogy azok, akik most tűzharcot folytatnak a szerb határon egymással, és fegyverrel, botokkal, kövekkel fenyegetik a magyar határőrizeti erőket, az országba belépve egyszer csak politikai menekültté válnak, és a belépésükből valamilyen haszna származna az európai embereknek.

Korábban írtuk

Magyarország álláspontja szerint nem lehet szó kvóták szerinti elosztásról, különösen kötelező kvótákról, arról, hogy egy brüsszeli központból megmondják a magyaroknak, hogy hány embert kell befogadni, eltartani, és gondoskodni róluk hosszú távon – hangsúlyozta a belbiztonsági főtanácsadó.

A nyugati példákból jól látható, hogy a munka frontján nagy tömegben nem jelennek meg a migránsok, sokkal inkább a szociális ellátórendszert terhelik a jelenlétükkel – jegyezte meg.

Közölte: Magyarország azt az álláspontot képviselte a kezdetektől – és ezzel meg is oldódna a migrációs probléma –, hogy a határon csak az léphessen be, akit már a túloldalon ellenőriztek. Hotspotokban tartózkodva benyújthatnák a kérelmeket az érkezők, és az kaphatna beutazási lehetőséget, akinek a kérelmét elfogadják, a többieknek vissza kellene utazniuk oda, ahonnan jöttek – vázolta az elképzelést.

Magyarország elképzelése nem élvez nagy támogatást azok – elsősorban a Soros-hálózat és a balliberális pártcsaládba tartozó képviselők – részéről, akik úgy gondolják, hogy be kell fogadni a migránsokat, szolidárisnak kell lenni, és az Európai Unió valamennyi államának bevándorlóországgá kell válnia.

Bakondi György hangsúlyozta: ez helytelen megközelítés, és mindent meg fognak tenni azért, hogy ez az elgondolás ne váljon jogszabállyá, kötelezettséggé.