Bangóné Borbély Ildikó: A jobboldali családpolitika 10 éves mérlege:tovább fogy a magyar

Gepostet von MSZP am Dienstag, 25. Februar 2020
Hirdetés

Az MSZP országgyűlési képviselője hozzátette: 2014-ben kezdődött a családpolitika drasztikus átalakítása, aminek egyelőre annyi eredménye van, hogy a gazdagok gazdagabbak, a szegények pedig szegényebbek lettek, a születésszám pedig csökken.

Bangóné Borbély Ildikó összegzése szerint a jobboldali családpolitika ideológiája abból áll, hogy „legyél házas, keress jól, vállalj legalább három gyermeket és akkor esetleg kapsz az államtól támogatást”.

Bírálta, hogy mindeközben a kormány nem vesz tudomást olyan égető problémákról, mint a lakhatási válság, a kivándorlás, továbbá az egészségügy és az oktatás állapota.

A baloldali családpolitika a helyzet megoldását komplexebben kezeli, nemcsak a már meglévő családokra fókuszál, hanem a fiatalok lakhatási problémáinak megoldásra is választ keres – ismertette. Megjegyezte, a 19-35 év közti korosztályból 885 ezer fiatal lakik még a szüleivel, számukra azonnal lakbértámogatást kellene bevezetni és bérlakásépítési programot kellene indítani.

Minden gyerek egyenlő és joga van az európai szintű oktatáshoz és egészségügyhöz – folytatta a politikus. Hozzátette: olyan fizetéseket kell biztosítani a magyar fiataloknak, amelyből itthon is meg tudnak élni, és nem kell kivándorolniuk. 

Megélhetést, megfizethető lakhatást, megfelelő színvonalú oktatást és egészségügyet kell biztosítani ahhoz, hogy külföldről hazacsábíthassák a fiatalokat – mondta Bangóné Borbély Ildikó, megjegyezve, hogy minden 10. szülőkorú magyar nő külföldön él, és minden 6. magyar gyerek most már külföldön születik.

A képviselő arra is reagált, hogy Novák Katalin a Facebook-oldalán posztolta, hogy a KSH adatai szerint 2011-ben 1,23 volt gyermekvállalási kedv, 2019-ben pedig 1,43. Bangóné Borbély Ildikó rámutatott, a matematika szabályai szerint mindkét adat 1 gyermeket jelent, ezért a család- és ifjúságügyért felelős államtitkárnak azt is posztolnia kellene, hogy az elmúlt 6 évben, illetve kormányzásuk alatt hány gyermekkel kevesebb született Magyarországon az előző évekhez képest – szólította fel Novák Katalint.