Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)
Hirdetés

Bedő Dávid (Momentum) komolytalan fércmunkának nevezte a 2024-es költségvetés tervezését, amely szerinte kizárólag arra jó, hogy a kormány a laikusokat ámítsa. Ez a büdzsé is, hasonlóan az ideihez, kamuköltségvetés: túlzóan optimista becslések, betarthatatlan számok, átláthatatlan folyamat – mondta. Emlékeztetett arra, hogy a 2023-as költségvetést több mint kilencvenszer módosították.

Azt mondta, nehéz komolyan venni egy olyan kormányt, amelynek legfontosabb tervdokumentuma ekkora kamu. Szerinte a valódi költségvetési tervezés hiánya azért is fájó, mert olyan súlyos problémák sújtják az országot, mint az oktatás válsága. A büdzsének arról kellene szólnia, hogy jövőre ne ázzanak be az iskolák, legyen pénz krétára, szivacsra, megkapják méltó bérüket a pedagógusok. Ha hagyják elveszni a magyar oktatást, egy egész generációt fog az ország elveszteni – hangoztatta.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára védelminek nevezte a 2024-es költségvetést, rámutatva: rendkívüli idők, háborús helyzet van, szükség van a munkahelyek védelmére, a rezsivédelemre, valamint a honvédelem megerősítésére.

Közölte, jövőre 3334 milliárd forint lesz oktatásra, ami 629 milliárd forinttal több, mint 2023-ban, és kétezer milliárd forinttal meghaladja a 2010-es számot.

Korábban írtuk

Szólt arról, hogy a Momentum azt javasolta, Brüsszel támasszon további feltételeket azért, hogy megérkezzenek Magyarországra az uniós források. Mindezt egy olyan területen, az oktatás területén, ahol az EU-nak nincs jogköre – tette hozzá. Szerinte a Momentum most már nyíltan felvállalja, hogy jogköröket venne el Magyarországtól.

Az államtitkár kijelentette, azért nem érkeznek az uniós pénzek, mert Magyarország nem adja be a derekát a háborús ügyekben. Felszólalása végén azt firtatta, a Momentum kiket képvisel.