A szervezők a budapesti Elvis Presley parkhoz, valamint a Császár-Komjádi Uszoda előtti térre hívták mindazokat, akik hitet szerettek volna tenni a magyar nemzeti függetlenség és a béke mellett. A hívásra a becslések szerint félmillió ember jött el és vonult végig szokás szerint fegyelmezett rendben a Margit hídon át a Szent István körúton, majd a Bajcsy-Zsilinszky út érintésével az Alkotmány utcán át a Kossuth Lajos térig, ahol a Parlament előtt felállított színpadnál érte el célját. Itt tartott beszédet a nemzeti ünnep alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök, amit e lapban teljes terjedelmében közlünk.

Hirdetés

Mint már annyiszor, az ország minden tájáról érkeztek emberek, sőt igen sokan a határokon túlról is, amit zászlókkal és településtáblákkal igyekeztek láthatóvá is tenni. Bár néhány nagykörúti ablakból láthatatlanságba burkolódzó arcok próbálták bekiabálásokkal provokálni a lent haladó tömeget, nem értek célt; a Békemenet, mint már annyiszor, nevéhez méltóan vonult végig a főváros útjain. Erőt és magabiztosságot sugározva mind a résztvevőknek, mind pedig azoknak, akik a televízió képernyőjén követték őket.

Zarándoklat volt

Egyes ellenzéki médiumok igyekeznek belekötni a Békemeneten felvonulók számába, vitatják, hogy mennyi volt, és eltérő, természetesen jóval kisebb számokat közölnek. A szervezők és a meneten évek óta részt vevők álláspontja azonban az, hogy ezek a felvonulások egyre inkább szakrális tartalommal telítődnek meg, egyre inkább úgy kell tekinteni rájuk, mint egy zarándoklatra. Sem egy csíksomlyói, sem egy međugorjei zarándoklatot nem minősít az aktuálisan megjelentek száma, mert ez nem a rekordhajhászásról szól. Ugyanígy a Békemenetek, amelyek a szeretet és az összefogás jegyében jöttek létre, és mindvégig e két szakrális tartalommal is bíró értéket szolgálják, a maguk módján zarándoklatnak tekinthetők. Mindig megdöbbentően sokan vesznek részt rajta, és mindig erőt adnak a résztvevőknek, de a menetet távolról szemlélőknek is, méghozzá a szeretet és összefogás erejét. Ebből következően bizonyosak lehetünk abban, hogy ha a szervezők továbbra is a nemzet számára fontos pillanatokban a nemzeti összefogás érdekében hirdetik meg, a Békemenet hatalmas sokasága újra és újra elindul.

Korábban írtuk