Fotó: MTi/Szigetváry Zsolt

Van élet a Soros-egyetemen, állapítottuk meg, amikor az intézmény Nádor utcai főépületében jártunk. Bár már jó ideje bejelentették, hogy a CEU „minden amerikai akkreditációjú programját” Bécsbe költöztetik, az egyetemi dolgozók és a hallgatók még most sem teljesen biztosak abban, hogyan fog lezajlani az áttelepülés. Ha egyáltalán sor kerül rá.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A huszonhét egyetemet érintő új felsőoktatási törvény kapcsán a CEU-val nem sikerült megállapodnia a kormánynak, ezért az amerikai akkreditációjú szakokat az egyetem Bécsbe költözteti – bár a legújabb hírek szerint lehet, hogy Manfred Weber közreműködésével a németek mentőövet dobnak a CEU-nak. Ott jártunkkor azonban erről a Weber-elképzelésről még nem volt szó, és persze továbbra sem zárható ki a részleges Bécsbe költözés, ugyanakkor belső feszültségre és információhiányra lettünk figyelmesek.

Két egyetemi dolgozó és több diák sem tudott biztosat mondani azzal kapcsolatban, hogy mely szakok indulnak szeptembertől már az új helyen, és melyek Budapesten. A CEU-n tanuló egyik külföldi diákot is megkérdeztük a hírről. Azt mondta, azok, akik Budapesten kezdték meg a tanulmányaikat, itt is fogják befejezni azokat, így őt nem érinti a változás. Azok azonban, akik 2019 szeptemberében kezdenek, már legalább egy félévet a bécsi kampuszon fognak eltölteni – arra viszont nem tudott választ adni, hogy mely szakokat érinti a változás.

A CEU-n egyébként nem állt meg az élet: nyüzsögnek a hallgatók a főépületben, ahol épp egy nemzetközi konferencia zajlott. Ott jártunkkor, kedden ráadásul Manfred Weber is éppen az épületben tartózkodott.

Úgy tűnik, a hallgatók között kialakulhatott némi nézeteltérés. Az épületben ugyanis több helyen találkoztunk az úgynevezett Radical Student Collective (Radikális Diákközösség) szórólapjaival, amelyek kritizálják és megkérdőjelezik az egyetem terveit a Bécsbe való költözéssel kapcsolatban. Azt nehezményezik, hogy az egyetem túl keveset fizetne a Bécsben tanuló diákoknak: a tervek szerint a CEU mesterszakos diákjai 240 eurót kapnának havonta Bécsben, az ottani megélhetés azonban körülbelül 950 euróba kerülne havonta – hívta fel a figyelmet a Radikális Diákközösség. A szervezet azt is kéri az egyetemtől, hozzák nyilvánosságra a pénzügyi jelentéseket, hogy kiderüljön, lenne-e forrás arra, hogy nagyobb anyagi támogatást kapjanak.

A Radikális Diákközösség plakátjain azonban ellenvélemények is megjelentek. Azon a szórólapon, amelyen a szerveződés a Bécsbe való ingázás költségeit és idejét firtatja (15 euró, 3 óra), egy hallgató a saját vonatjegyét és tapasztalatát írta le az utazásról. Mint kifejti, az út csak 2 óra 41 perc volt, a jegy pedig 13 euró, de busszal akár 8 euróért is Bécsbe juthat az ember. A szöveg alá a vonatjegyét is kiragasztotta, amelyet egy harmadik személy azzal kommentált: nincs túl nagy különbség az ő és a Diákközösség számai között.

A Radikális Diákközösség az épület aulájába egy négyoldalas szöveget is kifüggesztett, amelyben hosszan kritizálják a CEU vezetésének megoldásait a költözéssel kapcsolatban. Kijelentik: csak azért, mert az egyetem politikai nyomásnak van kitéve, ők nem nézik el a vezetés hibáit. A szervezet szerint a Bécsbe költözéstől elveszne az, amitől a CEU közép-európai, és csak egy újabb „diplomanyomda” lenne az elit számára. A bécsi főhadiszállás a közép- és kelet-európai hallgatóknak is túl drága lenne, még inkább igaz ez a dél-afrikai, afrikai és az ázsiai országokból érkezőkre.

Az írás végén hét pontban sorolják fel, hogy milyen problémákra kellene megoldást találnia az egyetem vezetésének – a szervezet szerint fontos lenne fellépni az egyetemen történő „szexuális zaklatásokkal”, illetve „a nemi és faji diszkriminációval” szemben is, de szeretnék, ha a „menekülteket oktató OLIve elnevezésű program” is újraindulna, amelyet „a Fidesz migránspropagandának titulált, ezért az egyetem vezetése egy szó nélkül megszüntette”.