Magyarország kormányát a mai napon arról tájékoztattuk, hogy a magyar útlevéllel rendelkező személyek az Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszeren (ESTA) keresztül igényelt utazási engedély érvényességi ideje két évről egy évre csökken. Emellett a magyar útlevéllel rendelkezők ESTA-jának érvényessége egyszeri használatra korlátozódik – olvasható az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének a Facebook-oldalán.

Úgy fogalmaztak, hogy az Egyesült Államok kormánya hosszú évek alatt jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy elkerülje ezt a módosítást és kezelje a magyar egyszerűsített honosítási eljárásból származó, régóta fennálló biztonsági kockázatot. 

Bejegyzésükben a magyar kormányt hibáztatva arról írtak, hogy a kormány úgy döntött, hogy nem orvosolja a felmerült aggályokat, és nem tett azért, hogy a VWP követelményeinek minden szempontból megfeleljen.

A VWP egy átfogó biztonsági együttműködés az Egyesült Államok és a kijelölt partnerei között, amely azért jött létre, hogy védje az amerikai emberek és az Egyesült Államokba utazók biztonságát – tették hozzá. Az amerikai nagykövetség azzal magyarázta a döntést, hogy Magyarország 2011 és 2020 között mintegy egymillió embernek – főként a szomszédos államokban élő magyar nemzetiségűeknek – adott állampolgárságot anélkül, hogy megfelelő biztonsági intézkedéseket tett volna személyazonosságuk ellenőrzésére.

Az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól – közölte a Belügyminisztérium kedden az MTI-vel.

Azt írták, hogy Magyarország ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét.

„Ezért áll most bosszút a magyarokon Joe Biden elnök úr kormánya” – tették hozzá.

Hirdetés
Korábban írtuk