Ahogy az a Magyar Orvosi Kamara Elnökségével történt egyeztetésen is elhangzott, a háziorvosi és a fogorvosi praxisokban dolgozók az ellátórendszer értékes szereplői, de foglalkoztatásuk formája miatt nem tartoznak az egészségügyi szolgálati jogviszony hatálya alá, ezért korábban sem az ágazati előmeneteli szabályokat tartalmazó jogszabályban került rendezésre a béremelésük, hanem azt a praxistámogatás emelése biztosította számukra – írták.

Hirdetés

A Belügyminisztérium szerint a Demokratikus Koalíció akkor is szándékosan félretájékoztatja az egészségügyi dolgozókat, amikor azt állítja, hogy az emelés mellett megvonták a korábban járó illetménykiegészítést és műszakpótlékot.

Komáromi Zoltán valójában egyetlen, pénzügyi munkakörben dolgozó példáján keresztül általánosít és egyedi munkáltatói döntést próbál kormányzati döntésként beállítani – írta a tárca. A szóban forgó kórházi munkatárs eddig sem kapott műszakpótlékot, hiszen nem egészségügyi szakdolgozó – tették hozzá. A bére eddig garantált bérminimumból és illetménykiegészítésből (amely adható és nem kötelező eleme a bérnek) állt, mely kiegészítés határozott időre, 2023. június 30-ig szólt – ismertették.

Az egészségügyben dolgozók béremeléséhez a kormány 57600 forint/fő/hó bértámogatást biztosít, amelyet az egészségügyi szolgáltatók az általuk foglalkoztatott egészségügyben dolgozók alapbérének emelésére kötelesek fordítani. A bértámogatás differenciáltan is felhasználható – emlékeztetett a minisztérium.

Korábban írtuk