Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Hirdetés

A rendezvényen a szerző beszélt többek között arról, hogy a modernségben az ideológia váltotta fel a politikai filozófiát, a kultúra alappilléreivel van baj, már nincs szükség filozófiára, Istenre, sőt, magára az emberre sem. A modernség a közvetlen hatásban hisz, az ideológus politikus akar lenni, de felelősséget nem vállal. Az egyén tele van jogokkal, izolálódott, olyan ego jött létre, amely számára a legfontosabb az egyén kiterjesztése – sorolta.

Lánczi András egyebek mellett azt mondta, „veszélyes lények vagyunk”, átalakítjuk a természetet, azt hisszük lebontottuk Istent, végső soron felszámoljuk, megszüntetjük magunkat. „Fogalmunk sincs, hogy mit csinálunk. Nem tudjuk, hogy mik a céljaink.” Fennáll a lehetősége annak, hogy „nagyon elrontjuk”. Az egyén megfékezése a cél – fogalmazott, hozzátéve, hogy az újrakezdés mindig lehetséges, a szellemi környezetet kell alakítani, amiből ötletek származnak.

„Titkos tanításaim a verseimben vannak, de azok még nem jelentek meg” – árulta el kérdésre válaszolva Lánczi András.

Békés Márton, a XXI. Század Intézet igazgatója a könyvbemutatón kifejtette: miután a modern ember kiürítette és Isten nélkülivé tette az égboltot, és meghaladta a természetet is, minden problémát politikai, hatalmi kérdéssé tett, és megoldásként az államot próbálja használni.

Korábban írtuk

Lánczi András pesszimizmusa egy „erős ember” pesszimizmusa. A kötet „nagyon radikális és fundamentális”. „Szörnyülködés helyett az újrakezdésre tesz kísérletet” – tette hozzá Békés Márton.

G. Fodor Gábor, XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója a könyvbemutatón szintén arra hívta fel a figyelmet: a modernitásban fennáll a veszélye annak, hogy a politika mindent maga alá gyűr. Mindaz, amit felhalmoztunk, bukásunk okává is válhat egyúttal – jegyezte meg.

A könyvbemutatót a XXI. Század Intézet szervezte a Terror Háza Múzeumban.