Benkő Tibor magyar újságíróknak nyilatkozva azt mondta, az Európai Unió stratégiai iránytűnek nevezett intézkedéscsomagja, amely meghatározza, hogy a tagországoknak miként célszerű reagálniuk a várható kihívásokra és fenyegetésekre, tartalmazza mindazt, amit Magyarország látni szeretne benne.

Hirdetés

Megegyezik a magyar koncepcióval, amely szerint Magyarországnak erős és ütőképes honvédséggel kell rendelkeznie. Olyan haderőre van szüksége, amely képes önállóan is az ország és az emberek békéjét és biztonságát szolgálni és biztosítani – emelte ki.

A védelmi miniszterek Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott megbeszélése egyik fő üzenetét tolmácsolva Benkő Tibor elmondta, az erős európai nemzetállamok mellett a transzatlanti kapcsolatok erősítésére is szükség van. Fontos, hogy mindezt nem egymást gyengítve, hanem erősítve kell megvalósítani – hangsúlyozta.

Az Európai Unió Fehéroroszországgal közös határán kialakult migrációs helyzettel kapcsolatban azt mondta, Magyarország több mint hatéves pasztalattal bír az illegális migrációval kapcsolatban, ezért cseh és szlovák visegrádi partnereivel közösen felajánlotta segítségét és támogatását Lengyelországnak. Magyarország képes akár technikai eszközökkel, anyagi készlettel vagy emberi erővel, azaz katonákkal részt venni a feladatokban Varsó kérése esetén – mondta.

Korábban írtuk

Ha azonban a migrációs probléma az ukrán-fehérorosz határon is jelentkezik, akkor Magyarországnak különös figyelmet fordítania arra, hogy a migránsok ne jussanak el a magyar-ukrán határra – figyelmeztetett a honvédelmi miniszter.