Borbély Lénárd azt hangsúlyozta, a magyarokat összeköti közös múltjuk, közös kultúrájuk és közös örökségük. Ezeken felül „nemzeti kormányunk vezetésével összeköt bennünket a közös jövőnk is” – fogalmazott a politikus.

Hirdetés

Közlése szerint Csepelen az összetartozás tüzét a székely autonómiára gondolva már hosszú évek óta meggyújtják. Azzal, hogy évről évre egyre többen vannak ezen az eseményen, azt is jelenti, hogy „sikerült talán átütni azt a falat, amit 2004. december 5-én még nem lehetett” – mondta a polgármester. Ez egyebek mellett a határon túli magyarság megismerését célzó programoknak és a határon túli magyarlakta területeket célzó iskolalátogatásoknak is köszönhető – fűzte hozzá Borbély Lénárd.

A polgármester idézte Orbán Viktor miniszterelnök 2014-es tusványosi szavait, amelyek szerint olyan világot élünk, amikor bármi megtörténhet. „Személyesen sem vagyok hajlandó lemondani arról, hogy ami egyszer a miénk volt, az örökre a miénk marad. Ebben persze az európai uniós határok, azok segítséget nyújtanak” – mondta Borbély Lénárd, hozzátéve, bízik abban, hogy „az egyszer talán eljövő schengeni határok még nagyobb reményt fognak adni”. De a legjobb az lenne, ha a határon túli hozzátartozók meglátogatásánál már most útlevél nélkül lehetne átlépni a határokat – jegyezte meg.

Hangsúlyozta, hogy a mostani őrtűzgyújtás azt szimbolizálja, „nem mondunk le a Kárpát-hazáról és nem mondunk le a határon túli magyar testvéreinkről”. Az őrtűz meggyújtása előtt a magyar és a székely himnuszt is elénekelték a résztvevők, akik közül sokaknál volt székely zászló.

Korábban írtuk