Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)
Hirdetés

Úgy fogalmazott: elég volt a fideszes kormány könnyelműségéből, be kell látni, hogy a holnap áldozatai tegnap és ma fertőződnek meg.

A kormányzat koronavírus elleni védekezéséről szóló törvényjavaslatát felhatalmazási törvénynek nevezte. Szerinte erre semmi szükség nincsen a járványügyi helyzet megoldása érdekében.

Úgy vélte: ilyen felhatalmazást nem szavazhat meg egy tisztességes polgári, konzervatív erő, mert ez ellent mond az európai kultúrának. Azzal vádolta a kormányoldalt, hogy emberi életeken akar politikai tőkét kovácsolni. A tisztességes fideszes képviselőket és Ritter Imre nemzeti képviselőt is arra szólította fel, hogy a jövő heti szavazáson jól fontolják meg a döntésüket, mert mindenki emlékezni fog arra, mit szavaztak meg.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára úgy válaszolt: valóban mindenki emlékezni fog arra, hogy a jobbikosok voltak azok, akik vészterhes időben nem álltak az ország mellé, a Jobbik pedig oda kerül majd, ahová való, a történelem süllyesztőjébe.

Felvetette: ha a Jobbik ilyen radikális lépéseket követel – mint például a kijárási tilalom -, akkor miért nem támogatja azt a különleges jogrendet, amelyben ezek a lépések megtehetők. Kiemelte: az ellenzék hétfői nem szavazata jogbizonytalanságot okoz.