Vitát folytattak az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán az új uniós menekültügyi és migrációs csomag gyors elfogadásának szükségességéről. A testületben kiemelt prioritást élvez a kérdés, a cél, hogy a reform körüli tanácskozást még a 2024-es európai parlamenti választások előtt lezárják.

Hirdetés

A többségi baloldali vélemény sürgette a csomag elfogadását, az ő felszólalásaikban főként a bevándorlók iránti szolidaritás és a humanitárius kötelezettségek kérdése kapott hangot. Ezzel ellentétben a konzervatív felszólalások a biztonságra és az európai kultúra védelmére hívták fel a figyelmet.

A tagállamok közötti kötelező uniós menekültügyi megoldásra van szükség, amely a gyors határeljárások segítségével, valamint a migránsok befogadásával is járó szolidaritással minden nehézségre és problémára választ ad

– jelentette ki Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos szerdán Strasbourgban.

Lejárt az idő, az eseti megoldásokkal nem lehet hosszan tartó eredményt elérni – fogalmazott. Közölte: az illegális migrációt az táplálja, hogy az egység és összefogás hiányában az Európai Uniónak nincs közös migrációs és menekültügyi politikája.

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) vezetője eközben a veszélyt abban látja, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő és Robert Fico, Szlovákia leendő miniszterelnöke új tengelyt alkothatnak a migrációs paktummal szemben.

Manon Aubry baloldali képviselő szerint amikor migrációról beszélünk, akkor a szélsőjobb hisztériát kelt, mert rémálmai vannak, hogy elönti Európát a migrációs hullám, de ennek nincsen semmi alapja, sőt nem létezik az a probléma, amiről beszélnek, hisz a négymillió ukrán befogadása is gond nélkül zajlott.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője felszólalásában mindenekelőtt emlékeztetett: a schengeni határok egyre nagyobb veszélyben vannak az illegális migránsok által alkalmazott erőszak miatt.

Nemrégiben lőfegyverekkel támadtak határőrökre a magyar határon

– idézte fel. Mi, kelet-közép-európaiak nem azért csatlakoztunk az Európai Unióhoz, hogy veszélyebe sodorjuk a szabad mozgásunkat, a kultúránkat, és megfosszuk állampolgárainkat a biztonságuktól – fogalmazott.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható a Magyar Nemzet honlapján.

Korábban írtuk