Csütörtökön ismét Brüsszelben, az Európai Tanács rendkívüli ülésén találkoznak az Európai Unió kormány- és államfői. A terítéken többnyire az EU 2021–2027-re szóló hosszú távú költségvetésének félidős felülvizsgálata szerepel. Brüsszel álláspontja, hogy a háború fényében „meg kell erősíteni az EU hosszú távú költségvetését”.

Hirdetés

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ötvenmilliárd eurót építenének be a költségvetésbe az úgynevezett Ukrajna-eszköz számára (17 mil­liárd euró vissza nem térítendő támogatás és 33 milliárd euró hitel formájában).

Magyarország álláspontja a témában egyértelmű, ezt Orbán Viktor miniszterelnök a francia Le Point lapnak adott nyilatkozatában erősítette meg legutóbb. 

Nem értünk egyet azzal, hogy ötvenmilliárd eurót adjunk, ami hatalmas összeg. Nem értünk egyet azzal, hogy ezt négy évre adjuk

– mondta ezzel kapcsolatban a kormányfő.

Mivel a nyugati fősodor ezzel nem ért egyet, múlt hét szombaton javaslatot tett a kormány Brüsszelnek, egyfajta kompromisszumot. E szerint Magyarország kész részt venni az EU-s 27-ek megoldásában, azzal a feltétellel, hogy minden évben döntenek arról, hogy továbbra is küldjenek-e pénzt vagy sem. És ennek az éves döntésnek ugyanolyan jogalapja kell hogy legyen, mint ma: egyhangúnak kell lennie.

Korábban írtuk

Mindezek ellenére soha nem látott mértékű zsarolást hirdettek Magyarországgal szemben. A Financial Times brit lap közölt a minap egy anyagot brüsszeli forrásokra hivatkozva, amely azt a stratégiát vetítette előre, hogy minden ­uniós forrást vonjanak meg hazánktól, ha újból vétót kap az ukrajnai támogatás – összegez a Magyar Nemzet.

A teljes cikk a Magyar Nemzet oldalán olvasható IDE kattintva.