Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. november 05.)

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. november 05.)

Posted by Magyarország Kormánya on Thursday, November 5, 2020
Hirdetés

Gál Kristóf alezredes felidézte: csütörtökön 0 órától éjszakai kijárási korlátozás lépett életbe, ennek értelmében éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, tartózkodási helyén, szálláshelyén tartózkodni. Csak munkavégzés, a munkahelyre közlekedés, onnan hazautazás vagy egészségkárosodással, életveszéllyel, súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, illetve életvédelmi céllal megengedett éjfél és reggel 5 óra között az utcán tartózkodni.

Hozzátette: a rendőrség fokozottan ellenőrzi a korábbi és az új védelmi intézkedések betartását, és szabálytalanság esetén súlyosan szankcionálja a mások egészségét veszélyeztetőket.

Bejelentette: csütörtöktől elérhetővé teszik a koronavírus.gov.hu portálon a védelmi intézkedésekkel kapcsolatos rendőri intézkedések táblázatát, amely országos, gördülő, összintézkedési adatokat tartalmaz. Részét képezi ennek az adattáblának az üzletekben, vendéglátó- és szórakozóhelyeken végrehajtott rendőri intézkedések száma is.

Emlékeztetett: hétfőtől a rendőrség kereskedelmi hatósági jogkört kapott, amely lehetővé teszi az ellenőrzéseket az üzletekben, és akár bezárással is sújthatja azokat a helyeket, amelyek nem tartják be a védelmi szabályokat. Szerdán két kereskedelmi egység üzemeltetőjét részesítették figyelmeztetésben, három üzemeltetőt sújtottak bírsággal, két üzletet pedig bezárattak három napra.

A két bezárt üzlet közül az egyik a főváros XVII. kerületében van: egy pékségben az eladó úgy szolgált ki négy vásárlót is, hogy egyáltalán nem viselt maszkot. A rendőri intézkedés során sem ismerte el, hogy szabálysértést követett el, ezért feljelentették, az üzemeltetővel pedig közölték hogy három napra bezáratják a pékséget.

A másik eset Csongrád-Csanád megyében, Sándorfalván történt. Ott egy italboltban a pultos nem viselt maszkot, az egyik vendégnek pedig, aki akkor éppen nem fogyasztott sem ételt, sem italt, az állára volt húzva a maszk. Mindkettőjükre helyszíni bírságot szabtak ki, az italkimérést pedig három napra bezárták. Emellett az üzemeltetőre is bírságot szabtak ki – tette hozzá.

Gál Kristóf arra kérte a kereskedelmi egységek üzemeltetőit, hogy vendégeikkel, vásárlóikkal tartassák be a szabályokat. A rendőrség ezekre az ellenőrzésekre is nagy hangsúlyt fektet, súlyos szabálytalanság esetén a legszigorúbb szankciót fogja alkalmazni, és bezáratja az üzletet – hangsúlyozta.

Mivel az éjszakánkénti kijárási korlátozások szerda éjféltől léptek életbe, az első nap adatairól pénteken fog tudni beszámolni – jelezte.

Szerdán 76 rendőri intézkedésre volt szükség országszerte azért, mert az üzletekben vagy a kormányrendeletben meghatározott egyéb zárt helyeken megszegték az emberek a védelmi szabályokat. A rendőrök 21 embert figyelmeztettek, 34 helyszíni bírságot szabtak ki, 21 embert pedig feljelentettek.

A védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta szerda éjfélig 2625 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi szabályok be nem tartása miatt.

A Magyarország területén átutazókat is ellenőrizték a rendőrök szerdán, a tranzitszabályokat megsértők közül 21 emberre helyszíni bírságot szabtak ki, hatot pedig feljelentettek.

Az elmúlt napon 5102 hatósági házi karantént rendeltek el, ebből 724-et határátkelőknél. Jelenleg 34 603 ember van karanténben, közülük 2672-en vállalták, hogy a hatóságok elektronikusan, mobiltelefonos applikáció segítségével ellenőrizzék a szabályok betartását.

A rendőrség emellett 14 493 helyszíni ellenőrzést tartott szerdán a hatósági házi karanténban levőknél: 42 karanténra kötelezettel szemben kellett szabálysértési feljelentést tenni, két embert pedig helyszíni bírsággal sújtottak – mondta Gál Kristóf.

Korábban írtuk

A kijárási korlátozással az a cél, hogy megszüntessék a csoportosulásokat, amelyek a vírus terjedését fokoznák, és akár egy szórakozóhelyen összeverődő fiatalok tovább tudnák terjeszteni a betegséget – közölte az országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón.

Müller Cecília a fiatalok türelmét is kérve azt mondta: nagy a felelősségük, hiszen ők maguk nagy eséllyel nem betegszenek meg súlyosan – észre sem veszik, hogy elkapták a vírust vagy rendkívül tünetszegényen zajlik náluk a megbetegedés -, viszont szeretteiknek hazaviszik a fertőzést.

A fiatalok kezében lehet most a szülők és a nagyszülők élete – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília közölte: az egészségügyi ellátórendszerre rendkívüli teher hárul a napokban, dinamikus emelkedés és exponenciális növekedés jellemzi a járvány terjedését Magyarországon és Európában egyaránt.

Kiemelte: több európai országban az egészségügyi ellátórendszer már teljesítőképessége határához érkezett; ezt szeretnék Magyarországon elkerülni.

Az országos tisztifőorvos arról is tájékoztatott, hogy 5183 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 378-an vannak lélegeztetőgépen. Az elmúlt 24 órában az igazolt fertőzöttek száma 3928-cal emelkedett, 84-en elhunytak. Az áldozatok 49 és 93 év közöttiek voltak, túlnyomó részük krónikus megbetegedésben szenvedett, mindössze 6 százalékuknál volt a halál oka kizárólag a koronavírus-fertőzés.

Müller Cecília hangsúlyozta: egész Európa nehéz helyzetben van, mindenkinek mindent meg kell tenni a járvány terjedésének megakadályozása érdekében.

Különösen nagy a felelősségük az intézmények, üzletek, vendéglátóhelyek üzemeltetőinek a szabályok betartásában és betartatásában. Ez a helyzet mindenki számára rendkívüli kihívás, a szabályok betartásához türelemre, megértésre és lemondásra van szükség a fiatalok részéről is – emelte ki.

Nő a kórházban kezeltek száma és sokan kérdezik, mit kell, mit lehet bevinni a kórházba, ezért a tisztifőorvos elmondta: szükség van személyes iratokra, taj-kártyára, zárójelentésre, leletekre, az addig szedett gyógyszerek listájára, hozzátartozó elérhetőségére, tisztálkodási eszközökre, személyes használati tárgyakra, lehetőleg egyszer használatos műanyag evőeszközre, a kapcsolattartáshoz szükséges telefonra, és ha a kórház szabályai lehetővé teszik, ruházatra.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta: ha elkészül a vakcina, a beadása önkéntes és ingyenes lesz, először az egészségügyi dolgozók, a krónikus betegek és az idősek kapják majd meg.

A tisztifőorvos közölte azt is, hogy a járvány kezdete óta 94 916 fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, 3,3 százalékuk egészségügyi dolgozó, ami kedvező adat, sokkal jobb, mint a 10-15 százalékos európai átlag.