A Reuters értékelése szerint Orbán Viktor ismét támadásba lendült az Európai Unió ellen, ezúttal az uniós LMBTQ-hadjárat miatt. Azt is kiemelték, a magyar kormányfő a jövőre esedékes európai parlamenti választás kapcsán abbéli reményének adott hangot, hogy „kedvezőbb egyensúlyi helyzet lesz Európában”. A Bloomberg úgy értékelte, a magyar kormányfő Románián gúnyolódott, ami megítélésük szerint fokozni fogja a két NATO-szövetséges ország közötti feszültséget. A tudósításban azt is megjegyezték, a miniszterelnök a nyugati értékekből is gúnyt űzött.

Hirdetés

A Szabad Európa angol nyelvű kiadása azt emelte ki, hogy a román külügy listát küldött a magyar kormányfőnek, miről ne beszéljen előadásában. A cikkben ezenfelül Magyarország és az Európai Unió nézeteltéréseit részletezték. A Euronews LMBTQ-hadjárat: Orbán Viktor az EU-t kritizálta az erdélyi fesztiválon címmel számolt be a beszédről, a népességcsere gondolatát hangsúlyozva. Az Euractiv is az unió és Magyarország különböző konfliktusait emelte ki, megjegyezve, hogy Orbán Viktor nacionalista kormánya ígéri, megvédi hazája keresztény gyökereit.

A német Der Standard a román és cseh visszhangokra fókuszált a tusnádi beszéd kapcsán: a románok szerint a magyar kormányfő olyan volt, mint egy szélsőséges vezér. A német lap úgy véli, Orbán Viktor Románián gúnyolódott a jelenlévők szórakoztatása céljából. Petr Fiala cseh kormányfő kritikus megjegyzéseit is hosszasan idézték, miszerint nem tartja célszerűnek az abszurd vádaskodásokat, és Csehország egyszerűen szuverén ország. Az osztrák ORF is a románok érzékenységét emelte ki, Orbán Viktor szerintük is Románián gúnyolódott.

A francia Le Parisien Migráció: Orbán bírálja a „népességcserét” az EU-ban címmel közölte beszámolóját a magyar kormányfő beszédéről. A bevezetőben megjegyezték, Orbán Viktor már hozzászokhatott az EU-val folytatott vitákhoz. A miniszterelnököt ultrakonzervatívként mutatják be, aki a föderalista EU elleni küzdelemre szólít fel, és olyan szélsőjobboldali összeesküvés-elméleteket képvisel, mint az európai népességcsere. A francia laphoz hasonlóan a portugál 24.Sapo is a népességcsere kérdését állította cikke középpontjába, a felvetést szintén szélsőjobboldalinak minősítve. A belga Standaard is ezt emelte ki elsősorban, és ők is megjegyezték, nem ez az első alkalom, hogy a magyar kormányfő konfrontálódik az Európai Unióval. Értékelésük szerint Orbán Viktor szeret szembeszállni az uniós menekült- és migrációs politikával. Kiemelték, a magyar kormányfő szerint téves irány az Oroszországgal való szembefordulás.

Korábban írtuk

A belga The Brussels Times is szélsőjobboldalinak bélyegezte a magyar kormányfőt a népességcsere említése miatt. Megemlékeztek arról is, Orbán Viktor a Tusványoson rendre „fertőző gondolatokkal” tarkított beszédeket tart, ilyen volt a 2014-es illiberális értékek vagy a tavalyi faji keveredés kérdése is.

A lengyel Kresy a föderalizmus és az LMBTQ-hadjárat bírálatát hangsúlyozta a beszéd kapcsán, és a magyar mellett a lengyel választásba való külföldi beavatkozás kérdésére is kitértek. A horvát Index is kiemelte a nemzeti választásokba való beavatkozás problémáját, emellett az Európai Unió és Magyarország konfliktusait részletezték. A szlovén RTV is középpontba állította a választások külföldi befolyásolásának ügyét. A bolgár sajtó a keleti nyitásról és a 2024-es választásokkal kapcsolatos orbáni reményekről cikkezett.

A cseh sajtó értelemszerűen azt emelte ki, hogy a magyar miniszterelnök szerint Csehország átállt a föderalisták oldalára, feladva a V4-ek szuverenista álláspontját. Természetesen Romániában is nagy sajtóvisszhangot váltott ki a beszéd, és elsősorban a román külügy demarsára adott magyar kormányfői válaszokat említették.

Az orosz média is kiemelten foglalkozott Orbán Viktor felvetéseivel: Oroszországról szóló gondolatai mellett elsősorban Kína vezető szerepével kapcsolatos mondatait húzták alá a cikkekben. Idézték az EU-t mint idősödő bokszbajnokot megjelenítő hasonlatát, és Ukrajnának az OTP elleni támadását is hangsúlyos pontként mutatták be.

Idézték a magyar kormányfő mondatait a török és indiai sajtóban is. Előbbiben a keleti nyitás szükségességét emelték ki. Írtak arról is, hogy Orbán Viktor rámutatott, Oroszországot nem lehet elzárni a világ többi szegletétől. Az indiai Wion cikkében az LMBTQ és a föderalizmus elleni küzdelmet domborították ki, de kitértek a magyar és lengyel választásba történő külföldi beavatkozások kérdésére is.