Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)
Hirdetés

Hatékony védelmet csak az FFP minősítéssel rendelkező eszközök adnak, amikből 129 ezer áll rendelkezésre, azonban ezekből az eszközökből a településeknek nem jut – mutatott rá.

Hangsúlyozta, a településeken kiemelt feladat a háziorvosi munka és az idősellátás, éppen ezért lenne fontos, hogy ezek résztvevői ne fertőzzék meg azokat, akikkel találkoznak.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt felelte, hogy az egészségügyi raktárakban másfél millió orvosi maszk, 129 ezer speciális maszk, húszmillió pár gumikesztyű található, 2560 lélegeztető gép pedig a kórházakban áll rendelkezésre. Hangsúlyozta, csak azoknak az eszközöknek a számát jelentik be, amelyek már fellelhetőek Magyarországon, nem pedig a megrendeltekét.

Minden egészségügyi dolgozó számára biztosítani akarják a biztonságos munkavégzés feltételeit, az eszközfogyást pedig folyamatosan pótolják – említette a politikus.

Az államtitkár emlékeztetett, korábban több döntés is született arról, hogy a szociális és az egészségügyi intézményekben hogyan kell fellépni a koronavírus ellen.

A legbiztosabb védekezés, ha az emberek minél kevesebbet találkoznak egymással, a kormány ezért hozott ilyen típusú korlátozó intézkedéseket – mondta.

Az ellenzék azonban felelőtlen magatartást tanúsított és nem járult hozzá, hogy a parlament kedden szavazhasson arról, hogy fenntartja a korábban meghozott intézkedések hatályát – jelentette ki.