Hirdetés

Csárdi Antal (LMP) arról beszélt, hogy bár a kormány szerint a magyar gazdaság ép és egészséges, az adófizetők hatalmas veszteséget szenvednek el az elszabadult infláció miatt. A magyar gazdaság 4-5 százalékkal növekszik, az infláció pedig 20-22 százalékkal magasabb a tervezettnél, ezért a költségvetésben több ezer milliárd forintos inflációs extraprofit halmozódik fel – vélekedett.

Úgy látja, jogosan merül fel a kérdés, hogy miért nem forgatja vissza ezt a profitot a kormány azokra, akikért felelős: a saját dolgozóira, a közszolgáltatások fenntartóira. Az államnak kötelessége lenne az inflációs extraprofitból emelni a szociális dolgozók, a tanárok, az önkormányzati dolgozók és más közszolgálati dolgozók bérét, legalább az infláció mértékével – jelentette ki.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy válaszolt, a többletbevétel a rezsivédelmi alapba került, hogy segítsenek a családoknak a megemelkedett rezsiköltségek kifizetésében. Mindeközben az LMP a javaslataival megemelte volna az emberek költségeit, terheit – mondta. Hozzátette: a háború, a brüsszeli szankciók és az infláció mellé az LMP adójavaslataival tovább rontotta volna az emberek helyzetét.

Kiemelte: az ellenzék folyamatosan kritizálja a kormány gazdaságpolitikáját, amely azonban komoly eredményeket hozott az elmúlt időben. A kormány jelentős béremelést hajtott végre több ágazatban is – közölte.

Korábban írtuk

A képviselő nem fogadta el a választ.