Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

Csárdi Antal (LMP) arról beszélt, hogy a Fidesz számára az aktuális ellenséggé az önkormányzatok váltak, döntések sora sújtja a képviselő testületeket. Ezek nyomán a budapesti kerületek 21 milliárdos bevételkiesést könyvelhetnek el – mutatott rá. Kitért arra, hogy eközben a védekezés legerősebb lábai az állam után. Azt kérdezte, számíthatnak az önkormányzatok bármilyen állami segítségre, miután az idős- és betegellátásból, a karanténban elhelyezettek ellátásából, a szociális rendszer működtetéséből is vastagon kiveszik a részüket?

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy reagált, hogy szövetségesként számítanak az önkormányzatokra a járvány elleni védekezésben, ami azt is jelenti, hogy a terheket is közösen kell vállalni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy csak a kereskedelmi szektor leállása hetente 200 milliárd forintos GDP-kiesést jelent, emellett talán nem túlzó, ha az önkormányzatok eddig 34 milliárddal hozzájárulnak a védekezéshez. Kitért arra is: a képviselőtestületek költségvetése több száz milliárddal nőt az elmúlt esztendőkben, és mostanra éves szinten mintegy 1800 milliárd forintból gazdálkodhatnak.  Megjegyezte: a kormány nem helyezett olyan aránytalan terhet az önkormányzatokra, amelyet azon ne tudnának elviselni.