Fotó: Facebook/képernyőkép
Hirdetés

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője a Guardian hasábjain élezte a nyelvét Orbán Viktoron, illetve súlyos kritikával illette az Európai Bizottság azon döntését, amely 10,2 milliárd eurós uniós forrást szabadított fel hazánk számára Brüsszelben, írja a Mandiner.

„Putyinhoz hasonlóan Orbán Viktor is megtanulja, hogy büntetlenül cselekedhet: a pénz folyamatosan érkezik. Az EU kapitulációja a magyar miniszterelnök zsarolása előtt súlyos hiba. Orbán arra törekszik, hogy a tömböt a saját képére formálja” – kezdte mondanivalóját Cseh Katalin.

„Az európai vezetők döntése, hogy hivatalos EU-tagsági tárgyalásokat kezdenek Ukrajnával, történelmi jelentőségű – reményt ad egy olyan népnek, amely bátran harcol az orosz agresszió ellen, és életét áldozza az európai jövőért. A megállapodás új történelmi fejezetet jelent az EU számára, de jogilag mind a 27 vezető egyhangú szavazatára volt szükség, és ez csak azért vált lehetségessé, mert Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor – aki azzal fenyegetőzött, hogy blokkolja a tárgyalások megkezdését Ukrajnával – elhagyta a termet, gyakorlatilag tartózkodott, mintsem vétójoggal élt” – tette hozzá a magyar EP-képviselő.

Mint ismert, a csúcstalálkozót megelőzően az Európai Bizottság 10,2 milliárd eurót, a Magyarországnak fizetett teljes összeg harmadát szabadította fel, miután a magyar kormány jelképes reformokat hajtott végre a bírói függetlenség helyreállítása érdekében.

Korábban írtuk

Cseh Katalin úgy fogalmazott: az EU kapitulált Orbán piszkos zsarolási taktikája előtt, a magyar miniszterelnök pedig aláássa az EU hitelességét a tagság által megkövetelt jogállami normák érvényesítésében. Az európai vezetőknek sikerült vegyes és nyugtalanító üzenetet küldeniük, amely felbátorítja Orbán Viktort.

„Ez veszélyes precedenst teremt, mert a zsarolók mindig visszatérnek, hogy többet és többet követeljenek. Mi az EU terve? Hajlandóak-e a vezetők hatalmas összegeket kiosztani és kiküldeni Orbánt a teremből, amikor egyhangú döntések meghozatalára van szükség?” – tette fel a kérdést Cseh, aki azt írta: az EU vezetői megdöbbentően naivak, ha azt hiszik, hogy pénzükért cserébe tartós támogatást szereztek. Orbán valószínűleg újra és újra megismétli ezt a taktikát, miközben Ukrajnát arra használja fel, hogy több pénzt szabadítson fel rezsimje számára! Az EU egész egyszerűen szétesne, ha minden vezető fenyegetést és zsarolást használna, hogy elérje a szándékát – írta a momentumos.

Cseh hozzátette, súlyos hiba, hogy az EU nem foglalkozott Orbán kihágásaival. Véleménye szerint a magyar miniszterelnöknek szélsőjobboldali tekintélyelvű elképzelései vannak Európáról, és ennek mentén igyekszik átformálni az EU-t. Mivel a szélsőjobb Európa-szerte erősödik, Orbán a szövetségesei 2024-es európai parlamenti választási győzelmét látja, amit a legutóbbi hollandiai választási eredmények is megerősítenek.

Az EP-képviselő kijelentette, Orbán Putyinhoz hasonlóan megtanulta, hogy tetteinek nincsenek valódi következményei; a pénz továbbra is érkezik. Ez pedig veszélyes jelzés arra vonatkozóan, hogy a demokratikus elvek legdurvább megsértése is büntetlenül marad.

„Az európai polgároknak meg kell küzdeniük a szavazóurnáknál a szélsőjobboldallal. Az egész kontinensen össze kell fognia a haladó, liberális, Európa-párti többségnek! Európa jövője a tét„ – írta.