Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A politikus az Azért a víz az úr! – Az európai közvélemény egy évvel az EP-választások előtt címmel rendezett beszélgetésen megjegyezte: korábban axiómának tartották azt is, hogy lehetetlen a brexit és Donald Trump elnökké választása. Hozzátette: az Alternative für Deutschland (AfD) akár húsz százalékos eredményt is elérhet a választáson.

Hirdetés

Kérdésre válaszolva azt mondta, a házi feladat a Fidesz számra az, hogy ötven százalék feletti eredményt érjen el, és 13 mandátumot szerezzen.

„Ha több lesz, nem adjuk vissza” – mondta.

A képviselő az Európai Uniót a bolsevik rendszerhez hasonlította, amelyben a munkásosztály és a vele szövetséges parasztság volt a társadalom vezető ereje, ez az EU-ban most „a Brüsszelben tömörült, progresszív értelmiségiek”.

Korábban írtuk

Európai démosz egyáltalán nincs, csak nemzetállami démoszok vannak, nekik felelős demokratikus intézmények. Magyarország össztársadalmi szinten az egyik utolsó szabad tagállam az EU-ban – fogalmazott.

Beszélt a „Daniel Freund-jelenségről”; a német, zöldpárti EP-képviselőt futóbolondnak nevezte, és hozzátette: „száznál több Daniel Freund van az európai politikában”.

„Az extremitás versenye van, az európai politika egy nagy Pride-felvonulás, az a lényeg, hogy minél megbotránkoztatóbb kosztümben állj fel a minél őrültebb kamionra, akkor vesznek észre” – mondta.

Kijelentette: ma az történik, hogy egy, a szuverenista és birodalmi elképzelések között a szuverenitás felé billenő Európai Tanács, egy politikailag semleges bizottság, és egy extrém módon elmebetegekből álló, a brüsszeli központot erősítő Európai Parlament működik.

Arról is beszélt, hogy „a brüsszeli bürokrácia dollárbürokrácia: jól detektálható csatornákon keresztül Európai Unión kívüli, és az unió szempontjából kártékony érdekek szolgálatban állnak”.

Hidvégi Áron, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnökhelyettese, a beszélgetés másik résztvevője ismertette az alapítvány 2023-as, Európa projekt elnevezésű, az EU 27 tagállamában és az Egyesült Királyságban végzett közvélemény-kutatásának néhány eredményét.

Összegzése szerint az európai közvélemény a legfontosabb kérdésekben – a keresztény kultúra megőrzése, a családok védelme, az orosz-ukrán háború kérdése – „velünk ért egyet”.

Közölte: a megkérdezettek 71 százaléka a háború azonnali befejezését támogatja, és az EU-ban a felmérés alapján nincs olyan ország, amely katonákat küldene Ukrajnába. Norvégia kivételével az összes országot az Oroszország elleni szankciók vesztesének tartják, az USA-t pedig nyertesének. Az Ukrajnának történő fegyverküldés kérdésében nincs európai konszenzus, 13 ország közvéleménye ellenzi azt.

Kitért arra is, hogy az EU-val kapcsolatos vélemény pozitív, de a kutatások azt mutatják, hogy az Európai Uniónak az „értékközösség a napos, a brüsszeli bürokrácia a sötét oldala”. A megkérdezettek az európai intézményekről rendkívül negatív véleményt alkottak, a korrupció elleni harcot elégtelennek tartják, a brüsszeli politikai elit a legtöbb országban a többség szerint korrupt – ismertette.